eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi drágítja az áramot az áfaemelésen túl?

Országosan 5 és 10 százalék közötti drágulás várható az áramárakban - derült ki a Magyar Energiahivatal által közzétett tájékoztatóból. A változás mértéke szolgáltatónként különböző.

Július elsejétől kettős hatás is éri az áram fogyasztói árát. Egyrészt a szabad piac miatt a szolgáltatók eltérő módon és mértékben tudják érvényesíteni költségeiket és ez a különbség most először jelenik meg közvetlenül a végfelhasználói árakban, másrészt pedig az általános forgalmi adó emelkedése megdobja kissé az árakat.

A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint a négy egyetemes, azaz lakosságot ellátó szolgáltató 5 és 15 százalék közötti mértékű energiadíj emelési kérelmet nyújtott be májusban. A hivatal számítása szerint viszont mindössze 4 és 10 százalék közötti energiadíj növelés indokolt.

A döntés alapján szolgáltatási területenként áfaváltozás nélkül 0,9 és 6,4 százalék közötti fogyasztói áremelkedés lesz, a megemelkedő áfával együtt pedig 5,1 és 10,8 százalék.

A benyújtott kérelmek illetve az energiahivatal döntése alapján az ELMŰ szolgáltatási területén lesz a legkisebb a árváltozás mértéke, szinte csak az áfaemelést érvényesíti a szolgáltató az árakban, 5,1 százalékos emelkedéssel.

A DÉMÁSZ 6,9, az E.ON 8,6 százalékkal emeli átlagosan a fogyasztói árakat, a legnagyobb mértékű emelés pedig az ÉMÁSZ szolgáltatói területén lesz, 10,8 százalékos.

Békés György, a Magyar Energiahivatal villamosenergia-ár előkészítő főosztályának helyettes vezetője az InfoRádióban az áfaemelésen túli áremelést azzal indokolta: nagyobb mennyiségben kell kötelezően drágább áramot vásárolni a lakosságot is ellátó áramszolgáltatóknak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×