eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Mérhetetlen gazdagság: uralkodók, dollármilliárdokkal

Habár a világ leggazdagabb királyi családjai a recesszió hatására mintegy 22 milliárd dollárt, azaz 4400 milliárd forintot vesztettek, még így is elképesztő vagyonok felett gazdálkodnak. Amint az a Forbes magazin legfrissebb listájából is jól látszik, az arab országokban éri meg leginkább uralkodónak lenni - írja a pénzcentrum.hu.

A világ leggazdagabb uralkodója Thaiföld királya, a 81 éves Bhumibol Aduljadezs. Vagyona 30 milliárd dollárra, azaz mintegy 6 ezer milliárd forintra becsülhető. A királyi családnak több bankban is van érdekeltsége, és összesen 3500 hektárnyi földbirtokkal is rendelkeznek. Viszont 5 milliárd dollárt vesztettek a válság hatására - írja a pénzcentrum.hu.

Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja 20 milliárd dolláros (4 ezer milliárd forintos) vagyonával a lista második helyén áll. A 62 éves uralkodónak -és országának- gazdagsága elsősorban az olaj-és földgáztermelésből származik, de vannak üzleti érdekeltségei például londoni luxusszállodákban is. Azon kevesek közé tartozik, akik gyakorlatilag nem vesztettek vagyonukból az elmúlt hónapokban.

A rangsorban a harmadik Halífa bin Zajed al-Nahaján sejk, az Egyesült Arab Emírségek uralkodója. 18 milliárd dolláros (3600 milliárd forintos) vagyona korábban jóval több volt, hiszen a becslések szerint mintegy 5 milliárd dollárt vesztett a recesszió hatására. Nem titkolt célja, hogy országát a térség vezető államává tegye, erre gyakorlatilag minden esélye megvan.

Az első európai uralkodó a listán II. Albert monacói herceg, aki a 8. helyet foglalja el 1 milliárd dolláros (200 milliárd forintnyi) vagyonával. Az 1958-as születésű herceg szerencsejáték-és ingatlanbefektetései mellett műkincseket, muzeális értékű autókat és bélyegritkaságokat is gyűjt.

11 helyen szerepel a világ talán legismertebb uralkodója, II. Erzsébet brit királynő. A válság neki sem kedvezett: 200 millió dollárt veszítve jelenleg mintegy 450 millió dolláros, azaz mintegy 90 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik. Ráadásul a rendkívül értékes koronázási ékszerek nem számolhatóak bele a fenti összegbe, hiszen azok az állam tulajdonát képezik. A királynőnek ingatlanjai, műkincsritkaságai és ékszerei képezik vagyona nagy részét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×