eur:
397.14
usd:
369.81
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

EKB: további 283 milliárd dollár leírására kényszerülhetnek az euróövezeti bankok

További 283 milliárd dollár értékben kényszerülhetnek leírásokra 2010 végig a bankok az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn megjelent előrejelzése szerint.

A gazdasági válság tavaly őszi elmélyülése óta leírt, az EKB által 366 milliárd dollárosra becsült állománnyal együtt így összesen 649 milliárd dollárt veszíthetnek az euróövezetben működő bankok behajthatatlan hitelek és elértéktelenedett értékpapírok miatt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint ennél jóval nagyobb érték, összesen 904 milliárd dollár leírására kényszerülhetnek a bankok az euróövezetben.

Az EKB jelentésében megjegyzi, hogy a bizonytalan gazdasági és piaci kilátások miatt a becsültnél nagyobb leírásokra is kényszerülhetnek a bankok a 16 országból álló övezetben. Ugyanakkor a térség legtöbb nagy bankja "eléggé tőkeerősnek tűnik ahhoz, hogy ellenálljon a további gazdasági hanyatlást előrejelző forgatókönyvek teljesülése esetén is", áll az EKB pénzügyi stabilitási beszámolójában.

Az EKB szerint a következő időszakban számolni kell egy sor kockázati tényezővel. A piacokon továbbra is erős kilengések mutatkozhatnak, romolhat a vállalatok és a háztartások pénzügyi helyzete, az övezet több országában várhatóan továbbra is esnek majd az ingatlanárak és a gazdaság a vártnál nagyobb mértékben zsugorodhat.

Vannak biztató jelek is. "Igen gyengén indult az év, de most már egyre több statisztikai adat utal arra, hogy a visszaesés üteme lassul az euróövezeten belül és kívül egyaránt, a fogyasztói és üzleti bizalom pedig javulásnak indult, bár még mindig igen alacsony szintű" - olvasható a jelentésben.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×