eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csak tízezer állás szűnik meg az Opel-üzlet miatt

A német külügyminiszter szerint három hónapon belül aláírhatják az Opel és az autógyárat felvásárló osztrák-kanadai Magna közötti végleges megállapodást. Frank-Walter Steinmeier Budapesten azt mondta: ezután mintegy tízezer európai munkahely szűnhet meg.

A Magnának valóban vannak orosz partnerei, az orosz féllel azonban most szünetelnek a tárgyalások - válaszolta újságírói kérdésre a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta: a világ minden pontján - így Németországban is - komoly gondokat okozott a gazdasági válság az autóipar szereplőinek.

"A létszámcsökkentés mindenhol elkerülhetetlen, ebből a szempontból előnyös, hogy a Magna ajánlatában szerepel, hogy Európában csupán mintegy 10 ezer munkahely szűnik meg" - fogalmazott.

A német diplomácia vezetője kiemelte, hogy a megállapodás - amelyet három hónapon belül aláírhatnak az Opel és az autógyárat felvásárló osztrák-kanadai Magna között - biztosíthatja az Opel további jövőjét.

Frank-Walter Steinmeier arról is beszélt, hogy figyelemmel kíséri az új magyar kormány tevékenységét, amely szerinte alkalmas lehet a válság kezelésére.

"Beszéltem az új magyar miniszterelnökkel, aki tájékoztatott a válságkezelő intézkedésekről, és úgy látom, a Bajnai-kormány elképzelései stabilizálhatják a magyar gazdaságot" - jelentette ki.

A német külügyér, aki Prágából érkezett Budapestre, arról is beszélt, hogy aggódnak Orbán Viktor kijelentése miatt, és erről beszélt cseh és szlovák kollégájával is. A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen rendezett választási gyűlésen azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

Balázs Péter magyar külügyminiszter nem kommentálta Orbán Viktor szavait. "Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt jártam Pozsonyban. A megbeszéléseken nagyon komoly lépéseket tettünk a baráti viszony megteremtéséért és azért, hogy egyenrangú, szuverén államokként legyünk az európai értékrend részesei" - fogalmazott.

A magyar és a német külügyminiszter arról is beszélt, hogy a tárgyaláson szó volt regionális és uniós kérdésekről, valamint az Andrássy Gyula német nyelvű egyetem kiemelt szerepéről a két ország kapcsolatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×