eur:
389.25
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Király Júlia: A válság tanulsága, hogy "nincs ingyen ebéd"

A Kelet-Európát sújtó pénzügyi válság egyik tanulsága, hogy "nincs ingyen ebéd" - mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni közgyűlésének szombati munkanapján Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki szerint már csak akkor szabad magyar eurócsatlakozási céldátumot bejelenteni, ha az teljesen hiteles.

A vezető magyar jegybanki tisztviselő a közgyűlés keretében rendezett délelőtti üzleti fórumon befektetőknek és elemzőknek kifejtette: a válság előtti modell alapja a feltörekvő piacokon az volt, hogy a megtakarításokénál gyorsabb ütemben növelhető a hitelállomány, mert a tőkepiacról bőséges likviditás vehető igénybe, "szinte költségmentesen és alacsony kockázattal".

Király Júlia szerint - tekintettel a magas forintbetéti kamatokra és a devizahitelek alacsony kamatára - a devizahitelt felvevő magyar háztartások rövid távon, mikrofinanszírozási szinten nem döntöttek irracionálisan.

A jegybanki alelnök szerint az MNB a kezdetektől jelezte a piacnak, hogy a devizaeladósodásnak vannak kockázatai. Annak idején azonban globálisan is az volt az álláspont, hogy engedni kell a piac önszabályozását,közvetlen beavatkozás nélkül - tette hozzá.

A recesszió várható magyarországi pályájáról Király Júlia azt valószínűsítette, hogy az "inkább U alakú, semmint V alakú lesz". Az MNB alelnöke ezzel arra utalt, hogy a meredek visszaesést követő hirtelen meglóduló növekedés helyett lassabb fordulatra számít a növekedési pályában.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban nemrég kiadott globális elemzésében - szintén a gazdasági előrejelzési gyakorlatban egyre inkább bevett betűalakokat használva - azt írta: világgazdasági szinten várhatóan "horog alakú" lesz a növekedési pálya, vagyis a meredek visszaesést lanyha ívű kilábalás követi, "valahol az U és az L alak között". Az L alakot a visszaesés utáni hosszabb stagnálás leírására használják elemzői körökben.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's az európai recessziós pályáról nemrég Londonban kiadott előrejelzésében viszont azt írta: alapforgatókönyve 60 százalékos eséllyel "V alakú" recessziót valószínűsít, vagyis azt, hogy a meredek idei visszaesés után az év végén folyamatos élénkülés következik Európában.

Az S&P megjegyezte, hogy 30 százalékosra teszi a "W alakú recesszió" kialakulásának kockázatát; ennek alapján az első európai fellendülési szakaszt újabb meredek visszaesés követné jövőre. Ez utóbbi változat lehetséges okai között említette a ház a dollár esetleges erőteljes gyengülését abban az esetben, ha a befektetőket elriasztja az amerikai költségvetési hiány mértéke. Ez felhajtaná az eurót, éppen akkor, amikor az európai exportőrök igyekeznének végre kihasználni a külkereskedelem feléledését.

Király Júlia a szombati EBRD-fórumon kijelentette: a kelet-európai válság szempontjából az amerikai Lehman Brothers nagybank tavalyi összeomlása volt a fordulópont. Szavai szerint a Lehman összeomlása óta "már senki nem meri kijelenteni, hogy nem lesznek újabb meglepetések".

Hozzátette: jelenleg nem tipikus "feltörekvő piaci válságról" van szó. A felzárkózó térség korábbi válságai belső problémákkal kezdődtek, és ezeket követte a tőkekiáramlás. A mostani krízis a nyugati gazdaságok pénzügyi válságával kezdődött, a feltörekvő országcsoportban ezután indult a tőkekiáramlás, és ennek következménye volt a belső sokk - állította az MNB alelnöke.

A magyar euróövezeti céldátum kijelölését firtató felvetésre Király Júlia azt mondta: ebben a hitelesség az elsődleges szempont. Magyarországnak már volt két céldátuma, és ha a harmadik sem teljesülne, azzal az egész euróövezeti csatlakozási folyamat hitelessége összeomlana - mondta. Szerinte amint lehetséges a hiteles céldátum kijelölése, azt haladéktalanul be kell jelenteni.

A londoni elemzői közösségen belüli konszenzus 2014-re valószínűsíti az euró bevezetését Magyarországon, jóllehet vannak olyan citybeli vélemények, amelyek szerint ez már 2013-ban lehetségessé válhat.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×