eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Palócz Éva: 2013-ban már 4 százalékos lehetne a gazdasági növekedés

Ha a jelenlegi 50 százalék feletti állami újraelosztás 8 százalékponttal csökkenne, akkor 2013-ban ismét 4 százalékos lenne a gazdasági növekedés - idézte fel a Reformszövetség javaslatát Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság csütörtöki rendezvényén.

A versenyképesség javítása, a növekedés gyorsítása érdekében 2013-ig 1.350 milliárd forinttal kellene csökkenteni az állami kiadásokat, bizonyos közkiadások reálértéken történő befagyasztása mellett - mondta Palócz Éva. (A Reformszövetség tanulmánya még azzal számolt, hogy idén 3-3,5 százalékos lesz a gazdasági visszaesés.)

Az újraelosztás 8 százalékpontos csökkentése révén a magyar gazdasági növekedés 1,5 százalékponttal gyorsulna, így annak üteme 2013-ra ismét elérné a 4 százalékot - mutatott rá.

A régiós országok közül Szlovákiában a GDP-hez mért újraelosztás aránya 38 százalékos, a cseh 42 százalékos, a lengyel 44 százalékos, így ha Magyarországnak sikerülne 42 százalékra letornásznia a kiadásokat, akkor visszakerülnénk az élmezőnybe - hangsúlyozta a kutató.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint elsősorban az állam működési kiadásait és gazdasági funkciót ellátó kiadásait szükséges csökkenteni. Az előbbire mi GDP-arányosan 5,7 százalékot költünk, a szlovákok 3,5 százalékot, a csehek 3,8 százalékot. A gazdasági funkciókra - például a MÁV-ra vagy a BKV-ra - a magyar költségvetés a GDP 6,2 százalékát fordítja, a szlovák 4,0 százalékot, a lengyel 4,5 százalékot.

A szociális juttatások csökkentésének veszélyeire hívta fel a figyelmet Kovárik Erzsébet. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint az 1990 óta kialakult duális gazdasági szerkezet a szakképzetlen munkaerőt alig képes foglalkoztatni, s ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon 200 ezer ember szociális segélyen él, emellett 400 ezerre tehető azok száma, akik nem kapnak szociális segélyt, noha nincs munkájuk.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×