eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A mezőgazdaság még nem lélegezhet fel, de kisebb záporok jöhetnek

Jelentős mennyiségű csapadék utoljára január-februárban volt Magyarországon, azóta 50-70 milliméteres vízhiány alakult ki a talaj felső rétegeiben - tudta meg az InfoRádió az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától. Csonka Tamás elmondta: regionális szinten már keddtől megnő az esélye záporok, zivatarok kialakulásának, és a hőmérséklet is visszaesik néhány fokkal.

Kiadós, országos csapadékot adó időjárási helyzet január-februárban volt utoljára, azóta csak regionális szinten fordult elő csapadék.

Akkor megfelelő volt a talaj vízkészlete, ám a megnövekedett párolgás és a kevés csapadék miatt mára vízhiány alakult ki a talaj felső rétegében.

Országos csapadék az elkövetkező napokban sem várható, keddtől azonban egyre nagyobb esély van helyi záporok kialakulására.

Csonka Tamás azt is elmondta, hogy keddtől markáns hidegfront érkezik az országba, a mostani 25-30 fokról 19-24 fokra hűl a hőmérséklet. Ezt követően átmeneti melegedés lesz, de tartósan egyhamar nem tér vissza a 25-30 fokos meleg.

Hozzátette: a mostani extrém aszály 5-10 évnél ritkábban fordul elő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×