eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

MGYOSZ-konferencia: hiteles gazdaságpolitikai vezetésre van szükség

Az államadósság növekedésének megállításához a költségvetés kiadásainak további csökkentésére, a gazdaság növekedési ütemének fokozására, valamint hiteles gazdaságpolitikai vezetésre van szükség - vélekedett egybehangzóan Hamecz István, Heim Péter és Vértes András a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett konferencián.

Hitelességre, a potenciális növekedési ütem fokozására, a költségvetés kiadásainak csökkentésére van szükség a magyar gazdaságpolitikában- szögezték le egybehangzóan az előadók a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett konferencián.

Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője szerint Magyarországon eddig főként fizetésimérleg-válságok voltak, most azonban szolvencia, azaz bizalmi válságról beszélhetünk, amelyben az állam eladósodottsága túl magas. Hitelességre van szükség, illetve arra, hogy a költségvetés elsődleges egyenlegét a mostani 1,5 százalékról 3 százalékra, a növekedési potenciált pedig 4 százalékra emeljék, hogy az államadósság csökkenjen, és tíz év múlva elérje az 50-55 százalékos szintet.

Heim Péter közgazdász előadásában az átfogó reformok szükségességét hangsúlyozta, szerinte az élőmunka terheinek csökkentése mellett át kell alakítani a szociális rendszert. Úgy véli, hogy a foglalkoztatás növeléséhez meg kell nehezíteni a munkanélküli segélyhez való hozzájutást. Hozzátette: át kell alakítani az ártámogatás rendszerét, és erősíteni az állam szabályozó szerepét, a gazdaságpolitikának a multinacionális cégek helyett a KKV szektor felé kellene nyitnia, és azokat támogatnia.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a jelenlegi problémákkal nemcsak a magyar gazdaságnak kell küzdenie, épp ezért ezekre globális válaszok kellenek. Egyetértett a többi előadóval, hogy hiteles gazdaságpolitikára van szükség, kiegészítve azzal, hogy Magyarországnak gyors és hiteles eurócsatlakozási programra van szüksége, azonnali belépéssel az euró előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-mechanizmusba.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×