eur:
389.43
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Európai Bizottság még több garanciát adna a betéteseknek

Az Európai Bizottság 100 ezer euróra növelné azt az értékhatárt, amelyig az Európai Unió garantálja a bankbetétek visszafizetését pénzügyi válsághelyzet esetén. A testület az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek múlt heti elvi megállapodását változtatta meg, amelyben 50 ezer euró szerepelt. Az új javaslat értelmében ez azonnal hatályba lépne, egy év múlva pedig 100 ezer euróra emelkedne az értékhatár.

Százezer euróra javasolja növelni az Európai Bizottság azt az értékhatárt, amelyig az Európai Unió garantálja a bankbetétek visszafizetését pénzügyi válsághelyzet esetén.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete a jelenlegi pénzügyi válsággal foglalkozó állam- és kormányfői értekezlet előtt néhány órával kiadott javaslatával az uniós pénzügyminiszterek múlt heti elvi megállapodását ültette át hivatalos javaslatba, megtoldva azt az eredetileg elhatározott határ későbbi növelésével. A miniszterek 50 ezer eurós határban állapodtak meg. Brüsszel most azt javasolja, hogy ez azonnal lépjen hatályba, egy év múlva pedig a határ emelkedjék 100 ezer euróra.

A javaslatot a miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A tanács és a bizottság célja is az volt, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a lehető legnagyobb mértékben megnyugtassa a befektetőket és betéteseket elhelyezett pénzük biztonságáról.

Az állam- és kormányfők csütörtökön várhatóan további konkrét lépéseket is kidolgoznak, magyar javaslatok is vannak az asztalukon.

A tagországok összehangolt, de országonként eltérő intézkedésekkel igyekeznek támogatni bankjaikat és megnyugtatni a betéteseket.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×