eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Fidesz: a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetést!

A Fidesz szerint a kormánynak vissza kellene vonnia az adótörvényeket és a költségvetést, mert alkalmatlanok arra, hogy reagáljanak a világgazdasági folyamatokra - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön Budapesten.

Az adótörvények és a költségvetés felett "eljárt az idő", még teljesen más helyzetben készültek, és más forgatókönyveket vázoltak fel 2009-re, mint amire a jelenlegi helyzetben szükség lenne - közölte sajtótájékoztatóján a politikus.

Példaként hozta fel, hogy a kormány 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a költségvetésben, holott már londoni elemzők szerint is "jó, ha jövőre 1-1,5 százalékos lesz a növekedés".

A Fidesz szerint viszont az új kihívásokra új válaszokat kell adni, ezért azt javasolja, hogy vonják vissza mindkét törvényt - tette hozzá a Fidesz gazdasági kabinetvezetője, aki szerint a pénzügyi válság "ha kimondjuk, ha nem", mégiscsak elérte Magyarországot.

Varga Mihály azt mondta, jól látható, hogy a világgazdaságban radikális átalakulási folyamatok zajlanak, az energiaválságot élelmiszerválság követte, majd pénzügyi válság és lassan ez reálgazdasági válságba megy át. Szerinte ezekre a kihívásokra Magyarországnak fel kellett volna készülnie, hogy a válság minél kevésbé érintse a lakosságot és minél kevésbé hasson a gazdaság szereplőire.

Vannak kormányok, amelyek még hétvégén is döntéseket hoznak ennek érdekében - jegyezte meg a politikus, aki szerint azonban magyar kormány későn reagál és felkészületlenül érik ezek a folyamatok.

Kitért arra, hogy Veres János pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben még szükségtelennek tartotta, hogy a kormány garantálja a teljes lakossági betétállományt, Gyurcsány Ferenc pedig a fideszes képviselőket nevezte a "válság apostolainak", majd egy nap alatt a kormány mégis eljutott odáig, hogy szükség van erre a lépésre. Varga Mihály emlékeztettt arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már a párt júniusi évadzáróján az új kihívásokról és az erre adandó válaszokról beszélt.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke a testület csütörtöki üléséről szólva elmondta, megvitatták, hogy a 2007-es zárszámadásban miért keletkezett 450 milliárd forintos különbség a hiányadatok változása miatt. Szerinte a vita tanulsága az volt, hogy a kormány politikai céloknak rendeli alá a gazdaságpolitikát és a költségvetési tervezést, ezzel komoly károkat okozva az országnak.

Varga Mihály arra is figyelmeztetett, hogy a World Economic Forum nemzetközi versenyképességi listáján Magyarország 15 helyet csúszott vissza, a tavalyi 47-ik helyről a 62-ikre.

Kékesi Tibor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista kijelentette: nem lehet szó a törvényjavaslatok visszavonásáról, de nyitottak minden olyan módosító indítványra, ami a világgazdasági folyamatokhoz igazítaná az adótörvényeket és a költségvetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×