eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új Tulajdonosi Program: minden lakossági igényt kielégítenek

Az Új Tulajdonosi Program keretében, az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mavir Zrt. kedvezményes részvényjegyzésben minden lakossági igényt kielégítenek. Mindhárom cégben a kormányhatározatban meghatározott pakett egyharmadát a lakosságnak, kétharmadát intézményi befektetőknek szánják, de az értékesítésre kerülő csomagok pontos nagyságát a nemzetközi intézményi befektetők érdeklődése alapján, a tranzakciós tanácsadó javaslatára határozzák meg.

Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a három cég 25 százalék mínusz egy szavazatát figyelembe véve legalább 700.000 személy élhet a kedvezményes jegyzési lehetőséggel, ennél nagyobb részvénycsomag eladása esetén számuk meghaladhatja az egymilliót.

A három cég részvényeiből egy személy - árfolyamértéken - legfeljebb 250 ezer forintos értékben vásárolhat kedvezményesen. Magánszemély ezen felül is jegyezhet részvényt, de már kedvezmények nélkül - hangsúlyozta Budai Bernadett kormányszóvivő egy keddi sajtóbeszélgetésen.

A nemzetközi befektetőknek felkínált részvénycsomag árát könyvépítéses módszerrel - az ajánlatok alapján - határozzák meg, és a lakosság is ezen az árfolyamon jegyezhet kedvezményesen.

A kedvezményes vásárlási lehetőség minden Magyarországon adóazonosító számmal rendelkező magánszemélynek, kiskorúaknak és korlátozottan cselekvőképeseknek is jár - ismertette Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője. Hozzátette: az utóbbi két esetben, bizonyos értékhatáron felül ehhez gyámhatósági engedély kell.

A kedvezmények között szerepel részletfizetési lehetőség, adókedvezmény, és visszavásárlási garancia. Az árfolyamnyereség-adó mentesség öt éves tartás esetén érvényes. Minden tíz darab kedvezményesen lejegyzett részvény hároméves tartásáért pedig egy - ingyenes - bónusz részvény jár.

A Szerencsejáték Zrt. is bekerülhet

A részletfizetés 10 százalék készpénz befizetése esetén három évre szól, kamatmentes, de az osztalékot a törlesztésre kell fordítani és az osztalékadót meg kell fizetni.

Az állam másfél év időtartamra visszavásárlási garanciát vállal a kibocsátási árfolyamon.

A részvényértékesítésre közbeszerzési pályázaton választják ki a forgalmazót, ami minden bizonnyal konzorcium lesz. Interneten is lehet majd részvényt jegyezni, a lehetőség biztosítása feltétel lesz a forgalmazó kiválasztásánál. A közbeszerzési pályázatot várhatóan még ebben a hónapban kiírják.

Budai Bernadett elmondta azt is, hogy a pénzügyminiszternek a hónap végéig kell előterjesztenie, mely cégek kerüljenek be még az ÚTP-be, amire a Szerencsejáték Zrt.-nek van a legnagyobb esélye. Markó Andrea hozzátette: ezt követően döntenek arról, hogy megnöveljék-e a 250 ezer forintos értékhatárt, illetve arról, hogy az újabb cég részvényeinek jegyzése is beleszámít-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×