eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ha hurrikán, akkor emelkedő benzinárak

Emelkedett az olaj ára az újabb hurrikán közeledtének hírére. A Solar Capital elemzője szerint a nyersolaj mellett a finomított termékek ára is hasonló 3-4 százalékos pluszban van, mivel a Mexikói-öbölben lévő finomítók többsége a Gustav hurrikán megjelenése óta nem üzemel.

Az Egyesült Államok olajkitermelésének negyedét adó Mexikói-öbölben már több mint egy hete nem folyik termelés, és várhatóan még legalább egy hétig nem is indítják újra. A 717 platform tulajdonosai és dolgozói már nem a Gustav, hanem egy újabb hurrikán, az Ike pusztításától tartanak, így nem térnek vissza a szinte teljesen kiürített fúrótornyokra.

A forgószél jelenleg Kuba felett van, várhatóan péntekre éri el a Mexikói-öbölt - mondta az InfoRádióban Szűcs Örkény, a Solar Capital elemzője. Egyelőre nehéz megjósolni a hatását, az azonban már biztos, hogy a kitermelés a térségben legalább 2,5 héten keresztül szünetel, ami már befolyásolja az árakat. A feldolgozott termék ára az elmúlt napokban 3-4 százalékkal emelkedett.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×