eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az amerikai kormány átveszi a Fannie és a Freddie irányítását

Az amerikai kormány átveszi a Fannie Mae és a Freddie Mac, a két legnagyobb jelzálog-hitelező irányítását - közölte vasárnap Henry Paulson pénzügyminiszter.

A két pénzintézet - amely a 12 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitel-piac csaknem felét garantálja - átmenetileg a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) felügyelete alá kerül.

"A gazdaság és a piacok nem tudnak felépülni, amíg az ingatlanpiaci korrekciót jelentős részben magunk mögött nem tudjuk (...) a Fannie Mae és a Freddie Mac szerepe döntő fontosságú ahhoz, hogy túljussunk a nehezén" - fogalmazott a miniszter.

A jelzálogpiaci hiteleket felvásárló, garantáló és azokat kötvényekké átfordító két magánhitelező állami megsegítéséről napok óta tárgyalások folytak. Washington néhány hete már kísérletet tett az átvételre, hogy megőrizzék a bajba jutott Fannie és Freddie működőképességét a mélyülő ingatlanpiaci válság közepette.

Ben Bernanke, a FED elnöke nyilatkozatban biztosította támogatásáról a kormányzati döntést, amely minden idők legnagyobb állami segélyakciója lehet. "Ezek a szükséges lépések hozzájárulnak az amerikai ingatlanpiac megerősödéséhez, és elősegítik a stabilitást pénzpiacainkon" - közölte Bernanke.

A pénzügyi tárca közleménye szerint "nincs ok azt hinni", hogy a két cég veszteségeit az adófizetőkre terhelik. A pénzintézetek stabilizálódásáig az irányítást az FHFA látja el, az állami kincstár - amely elsőbbségi részvényeket szerez - szükség esetén egészen 2009. december 31-ig vállalja a két cég működésének finanszírozását. A kormány ezenkívül felvásárol a Fannie és Freddie jelzáloghitelek által támogatott kötvényeiből.

Elemzők szerint az Egyesült Államokat sújtó ingatlanpiaci válságból - amely a legmélyebb a nagy depresszió óta - nehéz lenne a kilábalás a Fannie és Freddie stabilizálása nélkül.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×