eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gyengélkedő forint miatt nem tankolhatunk olcsóbban

Hiába csökkent 5 százalékkal a benzin és a gázolaj ára a világpiacon, mert a forint gyengült a dollárral szemben, így a Mol várhatóan nem mérsékli árait a jövő héten.

Jelentősen csökkent a héten a nyersolaj ára a világpiacon, péntek délután a West Texas Intermediate könnyűolaj októberi szállítású határidős jegyzése 106,7 dollárnál állt hordónként, holott egy héttel korábban még 115 dollár környékén ingadozott. A benzin ára 5 százalékot, a gázolajé pedig 4,6 százalékot esett - dollárban számolva, márpedig a forint gyengült az amerikai fizetőeszközhöz képest.

Egy dollárért múlt pénteken még körülbelül csak 160 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben péntek este már 168,5-nél állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára csak másfél, a gázolajé pedig csak 1,1 százalékot csökkent.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék-, valamint forint- és dollárárfolyam-mozgások hatásait a Mol nem mindig követte teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal, írja a Portfolio.hu.

A heti tendenciák önmagukban kis mértékű árcsökkentést indokolnának, ugyanakkor valószínűleg erre nem kerül sor, mivel a korábbi hetekben legtöbbször felfelé mozdult el a benzin és a gázolaj nemzetközi jegyzésára, ám a Mol ennek ellenére nem emelt jelentősebb mértékben. Igaz, ezen a héten a benzin drágult literenként 3 forinttal, de ezt megelőzően június 18-án volt példa utoljára emelésre.

Jelenleg a benzin literje átlagosan 302-303 forintba, a gázolajé körülbelül 313 forintba kerül, de az egyes kutak árai között akár 15 forintos különbség is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×