eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lesz-e szolgáltató, amely olcsóbban hajlandó értékesíteni az energiát?

Kérdéses, hogy lesz-e olyan szolgáltató, amely a hatóságilag megszabott ár alatt hajlandó értékesíteni energiát - piaci körökből így nyilatkoztak a szakértők. Az öt önkormányzat, amely külön erre a célra társulást hozott létre, 5-8 százalékos kedvezményt remél.

Bár 2008 eleje óta liberalizált az árampiac, ez a változás egyelőre nem hozott komoly csökkenést az áramárakban. Az áramárát a szabad piacon a nemzetközi jegyzések határozzák meg, illetve természetesen a kereslet-kínálati viszonyok.

Több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy várakozásaik szerint a piaci ár drágább lesz, mint hatóságilag megszabott árképlet alapján kiszámolt védett fogyasztói ár. A jogszabályok szerint ugyanis van egy úgynevezett védett fogyasztói kör, amely hatóságilag nyomott árakon kapja az áramot.

A védett fogyasztói körbe eleinte csak a lakosság, azaz a háztartások és a nagyon kicsi vállalkozások tartoztak, míg egy most nyári törvénymódosítással a kormányzat kiterjesztette ezt a kört, és belekerültek a kormányzati központi szervek és intézmények, az önkormányzatok és intézményeik, valamint a közhasznú tevékenységet végzők is. Mindez azt jelenti, hogy ezek az intézmények is azon az áron kapják az áramot, mint a háztartások.

A kérdés az, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az árampiaci liberalizációra viszonylag gyorsan reagálva közbeszerzéssel a piacon szereztek áramot, most mit tegyenek, álljanak-e vissza a régi bevált rendszerre, hiszen az hatóság által megszabott árat kellene csak fizetniük, vagy érdemes a közbeszerzést kiírni. Azaz, lesz-e olyan szolgáltató, amely hajlandó a hatósági ár alatt értékesíteni, főleg, ha az már eleve a piaci ár alatt lesz.

A józsefvárosi önkormányzat vezetője által kezdeményezett Entar első energia-beszerzési önkormányzati társulás által kiírt közbeszerzés eredménye megadhatja erre a választ.

A földgáz esetében még ennél is egyértelműbbnek tűnik a helyzet. A gázpiacot ugyanis csak 2009. július elején liberalizálják, addig az energiaügyi tárca által megszabott áron értékesítenek a szolgáltatók.

Ha csak azt nézzük, hogy az október elsejei gázáremeléssel a nemzetközi piaci árak alá kerül a fogyasztói ár, akkor nem biztos, hogy még további engedményeket is hajlandóak vállalni szolgáltatók. Persze, ha igen, akkor már valóban beszélhetünk arról, hogy hogyan hatott az energiapiaci liberalizáció a magyar piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×