eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csaba László: Ez nem gazdaságélénkítő program

Kommunikációs fogás a miniszterelnök által vázolt program, nem pedig gazdasági javaslatcsomag - mondta Csaba László közgazdász. A CEU professzora szerint a programra fordítandó összeg a GDP 1 százalékának felel meg, amely nem változtat érdemben a gazdaság állapotán.

Kommunikációs teljesítménynek nevezte a miniszterelnök gazdaságélénkítő javaslatait Csaba László közgazdász, aki szerint a csomagnak még akkora hatása sem lehet, mint az elmúlt évek intézkedéseinek, például a konvergenciaprogramnak.

Rámutatott: a bruttó hazai termék 1 százalékának megfelelő változtatás, ráadásul 3-4 ütemre elosztva nem képes érdemben hatni a gazdaság állapotára. Mint mondta, a bejelentés csak arra jó, hogy a kormány elmondhassa magáról: tesz valamit, szemben az ellenzékkel vagy az elemzőkkel, akik csak beszélnek az adócsökkentésről.

"Az 1 százalék ide-oda tologatása az államháztartásban semmiképpen sem reform, annak gazdaságélénkítő hatása nem lehet, mint ahogy adómorált erősítő hatása sem" - fogalmazott a szakember, hozzátéve: az adóbevételek növelésére a kormány az elmúlt tíz évben már többször bevetette a "reszkessetek egerek" programot, de ettől nem nőtt az állam bevétele.

Mint mondta, a csomag bevételi oldala egyáltalán nincs megalapozva, hiszen a feketegazdaságból nem érdemes többletbevételre számítani. Csaba László számára egyértelmű, hogy az adócsökkentéseket nem ellensúlyozza a kormány kiadáscsökkentéssel, hiszen a kabinet sem a szociális kiadásokhoz, sem az állam működésének kiadásain nem farag.

A közgazdász kijelentette: a programnak olyan hatása sem lesz, mint az elmúlt évek csomagjainak, például a konvergenciaprogramnak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×