eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csaba László: Az adócsökkentés következmény, nem kiindulópont

Csak egy új zsánerű gazdaságpolitika, és az állam szerepének újragondolása után lehetne érdemben csökkenteni az adók és járulékok mértékét - véli a Közép-Európai Egyetem tanára. Csaba László úgy látja: az adórendszer egyszerűsítése növelné az adófizetési hajlandóságot.

Az adóemelések tere csekély, mivel már így is a mikro-, kis- és középvállalkozások a szomszédos országokba mennek - mondta az InfoRádiónak a Közép-Európa Egyetem tanára, hozzátéve: nem lehet az adóprést mértéktelenül tovább emelni.

Csaba László az adócsökkentésről elmondta: egy más zsánerű gazdaságpolitikában, ahol átgondolt az állami szerepvállalás és visszafogták a kiadásokat, lenne tere egy jelentős léptékű adómérséklésnek, ami azonban következmény, nem pedig kiindulópont.

A munkát terhelő járulékok csökkentéséről a közgazdász kijelentette: biztosítani kell a bevételt, de amikor kicsi a játéktér, nagy elosztási változtatásokat nem lehet véghez vinni.

Csaba László hangsúlyozta: ma Magyarországon nem érzik az emberek a befizetések és a szolgáltatások közötti kapcsolatot, és aki tud, az menekül a közterhek fizetése alól, így az államkasszába nem folyik be annyi, mint amennyinek be kellene.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×