eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Az adócsökkentés lehetőségét a kiadások lefaragása teremtse meg"

A munkát terhelő járulékok minimális csökkentését, a vállalati különadó csökkentését vagy eltörlését, és az adórendszer egyszerűsítését várja a Kopint-Tárki vezérigazgatója a kormány adójavaslataitól. Palócz Éva az InfoRádiónak elmondta: néhány százalékpontos tehercsökkentésnek nincs értelme. A szakértő nem módosítana az áfakulcsokon sem.

Átfogó adóreform nem várható a jelenlegi belpolitikai szituáció miatt, de kisebb és előremutató változtatásokra remélhetően sor kerül - mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Nem is az adórendszer reformja a lényeges, hanem az egész költségvetés méretének és szerkezetének megváltoztatása - tette hozzá.

A munkát terhelő adókban vélhetően változás lesz - fogalmazta meg várakozásait Palócz Éva. A kormány itt lépéskényszerben van, hiszen valóban annyira magasak ezek az adók, hogy nem halogatható tovább a csökkentés. Három-négy százalékpontnál kisebb mérséklésnek nincs számottevően pozitív hatása, ám sajnos az is látszik, hogy ilyen mértékű csökkentésre jelenleg nincs lehetőség - vélekedett a vezérigazgató.

Az is benne van a levegőben, hogy sor kerül a 2006 közepén eléggé váratlanul bevezetett vállalati különadó eltörlésére vagy csökkentésére  - fejtette ki Palócz. A vállalati különadó bevezetése egyébként a Magyarországon működő külföldi cégek részéről meglehetősen nagy rosszallást váltott ki.

Dolgozik egy adóegyszerűsítési munkacsoport is - emlékeztetett a vezérigazgató. Elképzelhető például, hogy egyes adók befizetésének módja egyszerűsödik, illetve olyan szerkezeti változtatások lehetségesek, amelyek az adók mértékét nem mérséklik, de az adófizetők szempontjából technikai könnyítéseket eredményeznek.

Az áfatörvényhez nem kell hozzányúlni - mondta az InfoRádió kérdésére a Kopint-Tárki vezetője. Az általános forgalmi adó emelése "életveszélyes" lenne - utalt azokra az elképzelésekre, amelyek szerint a más területen történő adócsökkentések ellensúlyozására javasolná az áfa emelését. Ebben a helyzetben, amikor az infláció szinte nagyobb veszélyt jelent, mint a költségvetési hiány, ez nem járható út - hívta fel a figyelmet.

Máshol kell keresni a megoldást - mondta Palócz Éva. Elsősorban a költségvetési kiadások csökkentése lenne a járható út, annál is inkább, mert a Magyarországhoz hasonló adottságú országokhoz képest nálunk még mindig igen magas a kiadások GDP-hez viszonyított aránya.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×