eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bod Péter Ákos: A kormány nem vállalja az adóreform következményeit

Adóreformra szükség van, de a kisebbségi kormány valószínűleg nem vállalja ennek következményeit - jelentette ki Bod Péter Ákos az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász szerint csökkenteni kellene a magyarországi közepes vállalkozások járulékait, emellett a pezsgőbb gazdasági környezet segítené a fejlődésüket.

A nemzeti bank korábbi elnöke elmondta: elég jól látható, hogy a magyar adórendszer kilóg a nemzetközi trendből, miközben adóversenyben állunk más országokkal.

Bod Péter Ákos úgy véli: adóreformra szükség van, ebből a szempontból azonban nem jó konstrukció a kisebbségi kormányzás, mert az átalakítás soha nem kellemes, még akkor sem, ha egészében csökken az adóterhelés, mert mindig vannak rétegek, akiknél ez tehernövekedést jelent. Az adóreformra egy erős kormány is nehezen szánja rá magát, nemhogy egy bizonytalan helyzetben lévő.

A szakember megjegyezte: a kényszerek is erősek, hiszen a magyar gazdaságpolitikának a konvergenciapályán kell maradnia, miközben a mostani adószerkezet erősen visszahúzza a munkavállalást és a beruházásokat, a gazdasági aktivitást. Az adóreform legfontosabb célja ez utóbbiak ösztönzése lenne.

Az egyetemi tanár szerint az átalakítás során csökkenteni kellene a közepes vállalkozások járulékait, második lépésként pedig pezsgőbb gazdasági környezetre lenne szükség.

A közgazdász hangsúlyozta: jelenleg a középvállalkozássá fejlődés brutális adóteher-növekedéssel jár, miközben a gyenge növekedés és a stagnáló fogyasztás miatt csak szenvednek, sodródnak a főleg belső piacra termelő kis és közepes vállalkozások.

Bod Péter Ákos pozitív példaként Lengyelországot említette, ahol a dinamikus növekedésnek köszönhetően számos középvállalat fejlődött látványosan, és lépett a tőkepiacra a varsói tőzsdén. Magyarországon a húzd meg, ereszd meg gazdaságpolitika ezt nem teszi lehetővé, a Bokros-csomag legnagyobb vesztesei például a közepes vállalkozások voltak.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×