eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyszerűbb lesz a teáor-adminisztráció

Egyszerűsítik a teáor-kódokkal kapcsolatos adminisztrációt - értesült az InfoRádió. Az igazságügyi minisztériumnál érdeklődésünkre annyit mondtak, hogy a gazdasági tárcával közösen dolgoznak egy, a teáor-kódokkal kapcsolatos javaslaton, de erről még nem árulhatnak el részleteket.

Megint azok járnak jól, akik nem végezték el az első határidőig a teáor-kódok átsorolását - ezek lehetnek az első reakciók, ha megjelenik az ezzel kapcsolatos változtatási javaslat.

Az InfoRádió információi szerint ugyanis az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztériummal közösen törvénymódosításon dolgozik, hogy a szeptemberi - a határidő kitolása miatt esedékes - törvénymódosítással egyszerűsítsék az átsorolásokkal kapcsolatos adminisztrációt.

Az InfoRádió megkeresésére az Igazságügyi minisztérium annyit közölt, hogy "néhány héten belül - az érintett gazdasági érdekképviseletekkel való egyeztetést követően - átfogó és radikális javaslatot tesz a két minisztérium a probléma megoldására".

Mi is a probléma? A teáort, vagyis a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerét egységesítik az EU-ban, ez az osztályozási rendszer viszont sokkal részletesebb az előzőnél, ezért a központi statisztikai hivatal nem mindegyik korábbi kódot tudta automatikusan átfordítani egy újra. Azok a vállalkozások, amelyeknél ez nem volt lehetséges, kénytelenek voltak maguk megtenni ezt.

Az egyéni vállalkozóknál ez főként időt rabolt, és adminisztrációban jelentkezett, a társaságoknál viszont a társasági szerződésben is módosítást kellett kérni, ami ügyvéd nélkül nem megy, és hiába illetékmentes a kód-átsorolás, az ügyvédi-díjra ez nem vonatkozhat.

Részleteket még nem tudni

A magyar vállalkozásoknak ez év július elsejéig kellett volna mindezt elvégezniük, de miután a többség feltehetően az utolsó percre hagyta a bejelentést, a kormányzat némi nyomásra úgy döntött, kitolja a határidőt december 31-ig, azaz Magyarországon is, mint jó pár uniós államban, 2009. január elsejétől lesz kötelező az új uniós-egységes teáor kódok alkalmazása.

Az már csak hab volt a tortán, amikor a hvg-ben nemrég megjelent, hogy a legtöbb uniós országban, a vállalkozásoknak a kisujjukat sem kellett mozdítaniuk, mindent a hivatal intézett, automatikusa.

Az, hogy az igazságügyi és a gazdasági tárca kilátásba helyezett radikális javaslata pontosan mit tartalmaz, most még nem tudni. Talán elég lesz egy helyen sorban állni, vagy a társas vállalkozásoknak az ügyvédhez futni. Abban azonban reménykedhetnek a vállalkozások, hogy a készülő javaslat inkább könnyít a terheiken, ahelyett, hogy újabb bonyodalmakat okozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×