eur:
388.67
usd:
361.15
bux:
68653.14
2024. május 7. kedd Gizella

A nagyvállalatoknak kedvezhet a kormány az adóegyszerűsítéssel

Szakemberek szerint a nagyvállalatoknak kedvez, ha a szolidaritási adóhoz hozzányúl a kormány. Veres János pénzügyminiszter a készülő, jövő évi költségvetés kapcsán hétfőn azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy az adóegyszerűsítés például a szolidaritási adót érintheti. Zara László adószakértő az Adóinfónak úgy nyilatkozott: a kis- és közepes vállalkozásoknál ez az adó nem nagy összeg.

Ha a jövő évi költségvetésben a kormány csak a vállalkozásokra kivetett szolidaritási adóhoz nyúl hozzá, az leginkább a nagyvállalatoknak kedvez - fogalmazott alig egy hete Zara László adótanácsadó az InfoRádió Adóinfo című műsorában.

A szakember szerint a kis- és közepes vállalkozásoknál a 4 százalékos szolidaritási adó nem nagy összeg. Zara László kiemelte: ahol ez jelentős összeg, azok a multinacionális vállalatok, amelyek átlagban 10-11 százalék társasági adót fizetnek a különféle kedvezményekkel, a nemrég kivetett plusz 4 százalékot nem tudják megkerülni, így átlagban 14-15 százalékot fizettek, tehát a társasági adónak megfelelő szintet, vagyis ha ez megszűnik, ennek ők lesznek elsősorban a haszonélvezői.

Nyilvánvalóan nagyobb egy nagyvállalat lobbiereje is, ezért nem meglepő, hogy éppen ezen a területen tervez egyszerűsítést a kormány - fejtette ki.

A szakember szerint a szolidaritási adó megszüntetése nagyjából 200 milliárd forint kiesést jelente a költségvetésnek. Ha emellett még a különböző, főleg multiknak adott kedvezmények nem szűnnek meg, akkor mindenképpen a nagyvállalatoknak lesz pozitívabb az egyenlege a változtatások után.

A Figyelo című hetilap legfrissebb számában terjedelmes cikket közöl a Magyarországon letelepedett nagyvállalatok támogatásáról. A cikk szerint átláthatatlan és követhetetlen, miért és mekkora támogatásokat kaptak ezek a cégek, a szerzők hozzáteszik, így nem csoda, ha terjed az a városi legenda, miszerint 2011-ig kifutnak a támogatási szerződések, és vagy továbblépnek az adott nagyvállalatok egy másik országba, vagy erős alkupozícióba kerülnek a további kedvezményeket illetően. Ráadásul a cikk szerint az is probléma, hogy a multik a magyar gazdaság egyéb szereplőitől elszigetelten működnek, és a kis- és középvállalkozói szektorral is alig van kapcsolatuk.

A pénzügyminiszter által említett járulékcsökkentés viszont egyértelműen kedvez minden vállalkozásnak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékű lehet - az eddigi sajtóhírek 5 százalékról szóltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×