eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új pályázatot írnak ki a MÁV biztosítóra - nem lesz pótdíj-fizetés

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) üzletágára új értékesítési pályázat kiírását határozta el a közgyűlés csütörtökön Tatán. A találkozón elutasították pótdíj befizetését.

A közgyűlésen részt vevő egyik egyesületi tag, Kapusi Miklós ügyvéd a következő határozati javaslatot terjesztette elő: "A közgyűlés kötelezi a MÁV ÁBE vezetőit, hogy a kgfb állomány átruházására új pályázatot írjon ki független nemzetközi könyvvizsgáló által jóváhagyott ellenőrzött számadatok alapján".

A közgyűlés döntő többséggel, 175 igen szavazattal elfogadta a javaslatot.

A javaslat az első napirendi pont kapcsán merült fel. A napirend keretében Gazda Pusztai Sándor felügyeleti biztos számolt be a kgfb állomány átruházásának sikertelen pályázatról. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által előírt pályázaton hat biztosító - a Signal, a KÖBE, az Union, a Genertel, a Magyar Posta és a K&H Biztosító - vizsgálta át az adatszobában a MÁV ÁBE-t, végül azonban egyikük sem tett ajánlatot.

Feróné Szép Rita, a másik felügyeleti biztos ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a KPMG készített egy tanulmányt a kgfb állomány kockázatáról. A pályázók ezt megkapták, és további kifogásokat tettek. Ilyen kifogás volt, hogy a magas kárgyakoriság, az informatikai rendszer rossz, magas lenne az átvételi költség, az állomány az év végén elhagyná az egyesületet, továbbá magas a teher kocsik és kamionok aránya.

A közgyűlésen kiosztották az egyesület első féléves mérlegét. Ebben az eszközök, illetve a források 5,2 milliárd forintot tesznek ki. Az eszköz oldalon a befektetések állománya 2,3 milliárd, a követeléseké 2 milliárd forint. Az egyesület saját tőkéje mínusz 5,5 milliárd forint. Az eredménytartalék mínusz 4,1 milliárd forint, a mérleg szerinti eredmény 2,1 milliárd forint.

A 10 ezer darab függő kár tartaléka 9 milliárd forintot tesz ki.

Nem a pótdíjfizetésre

Az egyesület tagjai elutasították pótdíj fizetését. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban azt közölte: ha nem szavazzák meg a biztosító további működéséhez szükséges 20-30 ezer forintos pótdíjfizetést, akkor azonnali hatállyal visszavonják az egyesület működési engedélyét.

Ebben az esetben a tagoknak 30 napjuk van arra, hogy új szerződést kössenek egy másik biztosítóval.

A PSZÁF április elején függesztette fel a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tevékenységét. Az ügyben büntetőeljárás is indult, miután a vezérigazgatót különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt őrizetbe vették.

Közben az InfoRádió úgy értesült, hogy újabb bűncselekményre utaló jeleket talált a szervezetnél a PSZÁF által kiküldött biztos. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tesznek a Vám és Pénzügyőrségnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×