eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egymillió tonna búza van még a földeken

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a gabonatáblákon már csak mintegy 1,0-1,2 millió tonna őszi búza van, amit nem arattak le - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva.

Ezzel az államtitkár reagált a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott becslésre, amely szerint még mintegy kétmillió tonna búza nincs learatva.

Az ország déli területein már befejeződött az aratás, míg az északi részeken - például Nógrád, Szabolcs-Szatmár és Heves megyében - még a búzának csak 30 százalékát vágták le - mondta a földművelési hivatalok adataira hivatkozva. Elmondta, hogy a már a magtárban lévő mintegy 4-4,5 millió tonna búzának 70-80 százaléka étkezési minőségű.

Gőgös Zoltán osztotta ugyanakkor a gabonatermesztők szövetségének véleményét arról, hogy az esős időjárás miatt a földeken lévő búza minősége jelentős mértékben romolhat, annak túlnyomó hányada takarmányminőségű lesz.

Az idén 5,2-5,3 millió tonna őszi búza betakarítására számítanak a termelők. Az őszi vetésű kalászosokból - rozsból, zabból, őszi és tavaszi árpából, valamint tritikáléból - mintegy 2,1 millió tonna betakarítására lehet számítani. Így az őszi vetésű összes gabona mintegy 7,0-7,4 millió tonna lesz az idén Magyarországon - mondta Vancsura József, a szövetség elnöke csütörtökön Budapesten.

A kukoricának jót tett az eső

Az MTI kérdésére Vancsura József közölte: a betakarításnak várhatóan a jövő hét végére be kell fejeződnie, amennyiben további eső nem lesz.

Gőgös szerint kukoricából viszont éppen az esős időjárás miatt rekordtermés várható. Vancsura erről azt mondta, hogy a napraforgón és a kukoricán kívül az esős napok jót tesznek a vetéseknek is. Szerinte kukoricából 6,0-8,0 millió tonna betakarítása várható az idén.

Vancsura József úgy vélte: étkezési búzából mintegy kétmillió tonna lehet ebben az évben Magyarország kivitele. Ebből a közeli hetekben várhatóan mintegy egymillió tonnát már el is tudnak adni.

A GOSZ első embere arról is beszélt az MTI-nek, hogy raktárgondokkal az idén nem kell szembenézniük a termelőknek, mivel az országban mintegy 15-16 millió tonna raktárkapacitás áll rendelkezésre.

A gabonaárakat is kedvezőnek mondta, mivel a takarmánygabona ára 28-36 ezer forint között mozog, a termény fajtájától és a minőségtől függően. Az étkezési búza ára a fizikai piacon jelenleg 38-41 ezer forint között mozog, míg a tőzsdén meghaladja a 40 ezer forintot a termény tonnája. A gabonaszövetségnél ugyanakkor úgy számolnak, hogy az export 45-50 ezer forint között adható majd el tonnánként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×