eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Zöldebbé válhat a vegyipar Balatonfűzfőn

A balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. biofinomítót, korszerű biotechnológiai ipart honosítana meg a város belterületi ipari zónájában. A létesítendő biofinomítóban hazai mezőgazdasági termékekből biotechnológiai eljárással előállított tejsavból környezetbarát műanyag alapanyagot állítanak elő, a gyártási melléktermékek teljes körű hasznosításával.

A balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. biofinomítót, korszerű biotechnológiai ipart honosítana meg a város belterületi ipari zónájában, mintegy százezer négyzetméter nagyságú területen - hangzott el a veszprémi Pannon Egyetemen pénteken tartott projektbemutatón.

Bakonyi Árpád, a cég vezérigazgatója kiemelte, a projekt célja, hogy a létesítendő biofinomítóban hazai mezőgazdasági termékekből (elsősorban nem élelmiszer minőségű búzából) biotechnológiai eljárással előállított tejsavból, környezetbarát műanyag alapanyagot (politejsav), illetve oldószerként használható laktát-észtereket állítsanak elő, a gyártási melléktermékek teljes körű hasznosításával.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a tervezett biofinomító évente százezer tonna búzát dolgozna fel, mellé egy hőerőmű valamint egy biogázüzem is épülne. Ezek rendszere zártkörű, tehát kezeletlen hulladék nem kerül a környezetbe - mondta Vígh András, a megvalósíthatósági tanulmány készítője.

A tanulmány szerint a létesítés költsége 39,76 milliárd forint, a tervezett éves árbevétel 23,5 milliárd forint, a megtérülése 8,3 év. Az előállított alapanyag, politejsav mennyisége húszezer tonna lenne évente. A biofinomító a tervek szerint 250 főnek közvetlen, 1000 főnek pedig közvetett módon (főként beszállítók) biztosítana munkát.

A vezérigazgató arról is tájékoztatást adott, hogy befejeződött a balatonfűzfői vegyipari központ 1. telephelyének rekultivációja, ennek köszönhetően több 10 hektár infrastruktúrával ellátott terület áll rendelkezésre a biofinomító létesítéséhez.

A veszprémi Pannon Egyetem régóta elkötelezett a környezettechnológia, környezetvédelem valamint a vegyipar iránt, ezért is támogatja a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. új projektelképzelését, amely a megújuló energiabázis megteremtésére helyezi a hangsúlyt, és amely új fejlesztési pályára állíthatja a vegyipart - fogalmazott a Pannon Egyetem rektora.

Dr. Rédey Ákos elmondta: az egyetem és a Nitrokémia együttműködése a korábbi években is sok eredményt hozott, így a mostani projekt megvalósításában is kölcsönösen számíthatnak majd egymásra a felek. A felsőoktatási intézmény nemcsak mint tudásközpont vesz részt a projektben, hanem a vegyipari cég számít az egyetem jól képzett diplomásainak munkájára is.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint, hiába voltak tervek hasonló biofinomítók létesítésére, végül egy sem épült meg. Európában gázolajból hiány, benzinből pedig felesleg mutatkozik, talán ezért is részesítik előnyben egyre inkább a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági termékeket, mint például a repcét.

Az FVM államtitkára szerint, bár az utóbbi időben komoly fejlesztések történtek az alapanyag termelésben, a problémát a rossz logisztikai helyzet okozza. Emellett a mezőgazdasági szektorban komoly figyelmet kell fordítani az élelmiszer-előállítás valamint az öntözés intenzívebb fejlesztésére.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×