eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Közelít a forint a régió devizáihoz

A csütörtöki enyhe árfolyamgyengülés ellenére is a forint további erősödésére számít az ING Bank elemzője, aki szerint nem kizárt, hogy napokon belül a 240 forintos szint alá is beerősödhet a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest.

A forint erősödése már egy több hetes trend eredménye, ami valójában az elmúlt napokban gyorsult fel - mondta az InfoRádiónak az ING Bank elemzője, aki szerint a forint gyakorlatilag szabadesésszerűen érte el a nagyon erős, 244-245-ös szintet az euróval szemben.

Németh Dávid úgy véli: az árfolyam akár 240, sőt 239 forintra is beerősödhet, ha sikerül megtámadnia és meghaladnia a lélektani határnak számító 242,50 forintos szintet.

Hozzátette: a forint jelentősen alulteljesítette a régió devizáit, így az árfolyam gyors beerősödése egy felzárkózási folyamat része. Így most már elértük a cseh korona idei éves teljesítményét, de a lengyel és szlovák fizetőeszköz teljesítményétől még 2 százalékkal vagyunk elmaradva. A szakértő ezt a 2 százaléknyi erősödést látja a forintban.

A jegybank a hétfői monetáris ülésén várhatóan 25 bázisponttal emeli a kamatot, ami az elemző szerint nem lenne nagy hatással az árfolyamra, hiszen azt inkább a döntést követő kommunikáció és az inflációs jelentés befolyásolja.

Ha azonban a jegybank nem emelné a kamatot, az elég rossz üzenet lenne a piac számára, hiszen azt a jelzést közvetítené, hogy fél a túlzottan beerősödő árfolyamtól - hangsúlyozta az elemző.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×