eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Üzemanyag: ennél már csak drágább lehet?

Több benzinkúton már a hét elején egy-két forinttal drágábban adták az üzemanyagokat, hogy a szerdai áremelés ne okozzon túl nagy sokkot az autósoknak - mondta az InfoRádiónak a holtankoljak.hu munkatársa. Az ING olaj- és gázipari elemzője arról beszélt: a következő években minden bizonnyal tovább nő majd a gázolaj ára, és egyre nagyobb lesz az árkülönbség a benzinnel szemben.

A gázolaj ára négy, míg a benziné két forinttal emelkedett, így az előbbi átlagára 312, az utóbbié pedig 330 forint - tájékoztatta az InfoRádiót a holtankoljak.hu munkatársa.

Vultúr Csaba hozzátette: akadnak benzinkutak amelyek már a hét elején is egy-két forinttal többért adták az üzemanyagokat, hogy a szerdai drágulás ne legyen sokkoló, de vannak olyan töltőállomások is, amelyek most, egyszerre érvényesítették a múlt heti és a szerdai áremelkedést.

Nagyok az árkülönbségek az egyes kutaknál: van töltőállomás, ahol egy liter benzinért 300 forintnál kevesebbet, de akad, ahol 320-nál is többet kell fizetni. A legalacsonyabb gázolajár 316 forint, míg a legmagasabb a 342 forintot is elérte - közölte a holtankoljak.hu munkatársa.

A legolcsóbb kutak továbbra is Nyugat-Magyarországon vannak, országszerte akadnak azonban töltőállomások, amelyeknél az átlagosnál olcsóbban lehet tankolni - jegyezte meg Vultúr Csaba. Egy-egy város töltőállomásainak árai között akár 15 forint is lehet, míg a legnagyobb különbség országos szinten 25 forint - fűzte hozzá a holtankoljak.hu munkatársa.

További drágulás várható

Az elmúlt években komoly technológiai beruházásokat tettek a közép-európai finomítók annak érdekében, hogy maximálják dízelkihozatalukat, ennek hatására a MOL 50-55 százalékban ilyen típusú üzemagyagot állít elő - mondta az InfoRádiónak az ING olaj- és gázpiaci elemzője.

Pletser Tamás hozzátette: a társaságok csak akkor tudnának több dízelt előállítani, ha nagyobb mennyiségű kőolajat finomítanának, ezzel azonban nőne a kevésbé piacképes benzin és egyéb termékek kihozatalának növekedésével járna együtt, ami nem feltétlenül érdeke a cégeknek.

A következő években tovább drágul majd a gázolaj, emellett egyre nagyobb lesz az árkülönbség is a benzinnel szemben - mondta az elemző. Az áremelkedési nyomás 2011-ben vagy azután csökkenhet majd, addig ugyanis nem várható, hogy jelentősen több dízel üzemanyagot állítanak elő az olajtársaságok - fűzte hozzá Pletser Tamás.

Tovább drágíthatja a gázolajat és növelheti a két üzemanyagtípus közötti árkülönbséget, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően hamarosan azonos szintre kell hozni a két termék árának jövedékiadó-tartalmát - mondta az ING olaj- és gázpiaci elemzője. Pletser Tamás megjegyezte: a benzin jövedéki adója 103,5, a dízelé 58 forint.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×