eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szerdától 6 forinttal drágul a gázolaj

Literenként 6 forinttal lesz drágább a gázolaj szerdától, a benzin ára azonban nem változik. A holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: ennek az lehet az oka, hogy egyre népszerűbbek a dízelautók, emiatt nagyobb e terméknek a piaca, ráadásul most kezdődnek a tavaszi mezőgazdasági munkák.

Hat forinttal emelkedik a gázolaj kiskereskedelmi ára szerdától, a benzin viszont nem lesz drágább. Ennek oka, hogy a múlt héten szétváltak az irányadó üzemanyagár-jegyzések: a gázolaj ára emelkedett, míg a benziné valamelyest csökkent - mondta az InfoRádiónak a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Erdősi Csaba hozzátette: a fogyasztási szokások változása a fő oka annak, hogy a gázolaj ára egyre nagyobb mértékben haladja meg a benzinét.

Európában, amióta megjelentek a korszerű dízelmotorok, nagyon sokan cserélték le dízelüzeműre benzines autójukat. Emiatt az európai finomítók képtelenek lépést tartani a fogyasztással: az öreg kontinens több olajcége a gázolajat importálja, míg a benzint exportálja - magyarázta a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az üzemanyagok drágulásához szezonális hatások is hozzájárulnak: télen a fűtő- és a gázolaj ára emelkedik, míg nyáron, a szabadságolási szezon kezdetekor a benzinért kell többet fizetni - közölte Erdősi Csaba.

A gázolaj ára most azért lehet magasabb, mert indulnak a tavaszi mezőgazdasági munkák, és ez is növeli a fogyasztói igényt - fűzte hozzá a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A benzin ára a hazai kutakon átlagosan 300 forint körül marad, a gázolaj ennél 12-13 forinttal lesz drágább. Mindenesetre érdemes odafigyelni arra, hol tankolunk - figyelmeztetett Erdősi Csaba -, mert az egyes töltőállomások árai között 20-25 forintos különbség is lehet.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×