INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A toplista élén a forgácsolók

InfoRádió / MTI
A forgácsolók szerepelnek a foglalkoztatási toplista élén. Országszerte sok munkavállalót keresnek a feldolgozóiparba, például az élelmiszeripari és a könnyűipari szakmákba, valamint a különböző gépkezelői foglalkozásokra.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal legutóbbi közös felméréséből kiderül, hogy a diplomát igénylő foglalkozások közül leginkább a gépészmérnökök, a szoftverfejlesztők, az informatikusok és a közgazdászok keresettek.

A pályakezdő fiatalok közül - hasonlóan a nem pályakezdőkhöz - a legtöbbet forgácsolóként, gyártósori szerelőként, lakatosként, valamint varrónőként alkalmaznák a munkáltatók. A diplomás fiatalok közül a gépész és más mérnökök találhatnak legkönnyebben munkát.
A piaci körülményekhez való igazodás miatt a cégek sokszor a rendelésállományuk függvényében határozott idejű szerződéssel vagy alkalmi munkavállalói könyvvel vesznek fel munkavállalókat. Ilyen formában alkalmaznak például gyártósori szerelőket. Erre különféle szakképesítéssel vesznek fel dolgozókat, a gyártósor jellege szerint például lakatost, mechanikai-, finommechanikai-, elektroműszerészt.

A tehergépkocsi-vezetők, a szabó- és varrónők, a lakatosok, a hegesztők, a lángvágók, a műanyag feldolgozók alkalmazása szintén a cégek piaci helyzetének függvénye - mutat rá a felmérés.

A címlapról ajánljuk