eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelentősen emelkedhet a sertéshús ára

Júniusig akár 30 százalékkal is emelkedhet a sertéshús ára. A tenyésztők már tavaly is csak az önköltségi ár alatt tudtak túladni az állataikon, a kiadásaik azonban idén még tovább nőttek.

A magas gabonaárak miatt a sertéstartók önköltségei 30 százalékkal megemelkedtek, de az európai túlkínálat miatt ezt nem tudták a tenyésztők érvényesíteni az áraikban - mondta el az InfoRádiónak a Hússzövetség elnöke.

A sertéstartók költségeinek majdnem 70 százalékát a takarmány teszi ki, a gabonaárak emelkedése így jelentősen sújtotta az ágazatot - tette hozzá Éder Tamás.

Eddig azonban mindezt az áraikban az európai túlkínálat miatt nem tudták érvényesíteni a magyar gazdák, így egy 110 kilós disznón több ezer forintos veszteséget könyvelhettek el.

Mindez azonban sokáig nem tartható, így az ágazatban áremelés várható. Ennek mértékére Éder Tamás egyelőre nem tudott pontos választ adni, csak annyit mondott: júniusok legalább 10, de legfeljebb 30 százalékos áremelés várható.

Mindez tovább csökkentheti a fogyasztást, amely a stagnáló árak ellenére, az előző évhez képest az év első két hónapjában 5 százalékkal esett vissza.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×