eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nehéz lesz hazai kézben tartani az energiaszektort

Közműcégek és informatikai vállalatok vezetői alakíthatják majd leginkább az európai gazdasági életet jövőre - írja a 2008-as kilátásokat elemző kiadványában az Economist. Gaz de France, Alcoa, Deutsche Telekom, Top Shop és Tesco -csak néhány cég, amelyekről a brit hetilap szerint biztosan hallunk 2008-ban.

Az európai energiapiac liberalizációja és az információs technológia forradalma alakítja 2008-ban a kontinens gazdaságát - prognosztizálja az Economist. A brit hetilap szerint jövőre az európai kormányok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy hazai kézben maradjon az energiaszektor.

Franciaország a két szférában aránytalanul nagy változások elé néz. A Gaz de France állami gázszolgáltató cég például minden bizonnyal fúzióra lép a Suez szintén francia energiacéggel. A frigy nem titkolt célja, hogy távol tartsanak Franciaországtól egy külföldi energiavállalatot.

Az Areva az amerikai piacon terjeszkedik majd

Az újságok címlapján így sokszor látható lesz a két cég vezetője, Gérard Mestrallet és Jean-Francois Cirelli. Ahogy Charles Beigbeder-ről is sokat hallhatunk majd, aki a francia áramipar liberalizációjából vár nem kevés pénzt. 2008-ban. A Franciaországban nagy üzletnek számító atomenergia-iparban az Areva cég vezetője, Anne Lauvergeon kavarhatja fel az állónak éppen nem nevezhető vizet, ő minden bizonnyal az amerikai piacon fog terjeszkedni.

Németországban az információs technológia-iparral kapcsolatos hírek tölthetik majd meg jövőre a gazdasági rovatok hasábjait. Klaus Kleinfeld idén a Siemens cég éléről az Alcoa, alumíniumóriás vezérigazgatói székébe menekült, a Deutsche Telekom pedig jövőre is keresni fogja a megfelelő vezetőt, igaz, René Oberman 2008-ban is kísérletet tehet a cégcsoport átalakítására.

Nem lesz jó éve a spanyol építőiparnak

Hollandiában Ad Scheepbouwer, a KPN távközlési szolgáltató vezére az Economist szerint idén megveszi a francia Bouygues mobiltelefon-üzletágát. A brit hetilap nem jósol jó évet a spanyol építőiparnak az ingatlanpiac gyengélkedése és a hitelezés lassulása miatt.

Rafael del Pino, a Ferrovial első embere például a lap szerint nehéz helyzetben lesz 2008-ban, a BAA megvásárlása után ugyanis komoly gondok vannak a londoni Heathrow reptér üzemeltetésével.

Nagy-Britanniában éppen a lanyha kereskedelem idején kell újjáépíteni a Top Shop birodalmat Sir Philip Greennek, jövőre várhatóan sokkal jobban teljesít majd a cég legnagyobb vetélytársa, a Marks and Spencer, és annak vezetője Stuart Rose. A szigetország nagy nyertese viszont az Economist szerint Sir Terry Leahy lesz, aki az általa irányított Tescót irányítja majd amerikai piacokra.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×