eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Meghosszabbították a 900 megaherzes mobilkoncessziót

A 2008-ban lejáró 900 megahertzes koncesszió 7,5 éves meghosszabbításáért 10-10 milliárd forintot plusz áfát fizet a két jelenlegi használó cég, a Pannon GSM Távközlési Nyrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Tíz-tíz milliárd forint plusz áfáért a Pannon GSM Távközlési Nyrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. hét és fél évvel meghosszabbította a 900 megahertzes koncessziót - jelentették be Budapesten, miután a gazdasági miniszter és a két cég vezetői aláírták a szerződést.

A két társaság vállalta azt is, hogy a következő két évben nettó 20-20 milliárd forintot fordít a fejlesztésére, amelynek révén Magyarország területének 90 százalékán lehet majd használni ezt a mobilszélessávot - mondta Kóka János.

A miniszter hozzátette, hogy a két társaság ezeket az összegeket az előre betervezett fejlesztéseken túl fordítja beruházásokra, amelyek során társasági adókedvezményt nem vehetnek igénybe.

A magyarországi mobilszolgáltatók (a jelenlévőket kiegészítve a Vodafone-nal) egyenlő feltételek között versenyezhetnek 2014-ig - jelezte Pataki Dániel, a Nemzetközi Hírközlési Hatóság vezetője, hozzáfűzve, hogy a szélessávú penetráció jelenleg Magyarországon már 16 százalékos.

Parlagon a 450

A 900 megahertzes koncesszió meghosszabbítása apropóján az InfoRádió által megkérdezett távközlési szakértő emlékezetett arra, hogy Magyarországon négy éve kihasználatlan a 450 megahertzes sáv.

Pápai Zoltán hozzátette: ez utóbbi ugyanúgy alkalmas lenne digitális mobil rádiótelefon-szolgáltatásra, csak esetleg más technológiával, mint a jelenlegi hazai mobilszolgáltatóké. Ausztriában, Csehországban és Romániában például pontosan így használják.

GSM-technológiával is alkalmas lenne beszédre, valamint mobil internetre is, ráadásul a 900 megahertzes sávhoz képest sokkal jobb terjedési adottságokkal rendelkezik, kevesebb állomásra van szükség, olcsóbb a hálózat kiépítése - jegyezte meg a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×