INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

"A lex MOL elfogadásával rövid távon eldőlne a csata"

Infostart

Úgy tűnik, vannak vagy lesznek olyan MOL-részvényesek, akik az OMV mellett állnak ki. Erre utal az, hogy Mark Mobius, ismert befektetési guru a Dow Jones-nak úgy nyilatkozott: az OMV-ajánlatnak van értelme. A Wall Street Journal Europe elemzésében ugyanakkor hangsúlyozza: a magyar vezetés olyan erős "védműveket" épített ki, amely ellen a részvényeseknek nincs sok esélyük.

A Wall Street Journal Europe részletes elemzést fogalmazott meg arról, hogy mit tehetnek a MOL-részvényesek.

A lap szerint a részvényesek nem tudnak szabadon határozni az OMV ajánlatáról, mivel a MOL a sajátrészvény vásárlásaival a szavazatok 40 százalékát ellenőrzi, és ez elég a változtatások megakadályozására.

Ráadásul - a cikk írója szerint - a cégvezetés kormányzati kapcsolatai is segítettek abban, hogy a lex MOL-nak nevezett jogszabály hamar a parlament elé kerüljön, és szavazzanak róla, ez pedig tovább nehezíti a cégvezetés megbuktatását.

Mindezek ellenére a részvényesek jól teszik, ha fokozzák a nyomást, és minden "trükköt" ki kell használniuk a cég vezetése elleni harcukban, például a nyilvánosságot - írja a lap.

A kommentátor azt is megjegyzi, hogy az OMV-ajánlat elutasítása még a jóhiszemű vagyonkezelés megsértésének is tűnik, és az Európai Bizottság előbb-utóbb beavatkozik.

A Wall Street Journal Europe cikke mindezekhez hozzáteszi: habár a részvényesek változtatást nem tudnak elérni egy esetlegesen összehívott közgyűlésen, azért felvilágosítást kérhetnek a cégtől az ajánlat elutasítására és a további tervekre vonatkozóan, sőt, ha minden kötél szakad, akár jogi eljárást is kezdeményezhetnek.

Szinte az összes gazdasági lap hozta azt a hírt, miszerint Mark Mobius, ismert befektetési guru, MOL-részvényes azt nyilatkozta, hogy van értelme az OMV ajánlatának.

Mobius szerint az ügylet mindkét fél számára hasznos lehet, például az orosz olajcégek elleni versenyben, amelyek erősen nyomulnak a kelet-európai piacokon.

Igaz, a befektetési szakember azt is hozzátette: biztos akar lenni abban, hogy a MOL-OMV-tranzakció mindkét fél számára növekedést generál.

Az OMV szóvivője üdvözölte Mobius megnyilatkozását, a MOL viszont nem kommentálta azt.

Kapcsolódó hang

Sarkadi Szabó Kornél
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018