eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Veszélyben az euró bevezetése Szlovákiában

Továbbra is gyengélkedik a szlovák korona. Elemzők szerint ennek oka, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben mégis késhet az euró 2009-re tervezett bevezetése.

A pozsonyi SME napilap gazdasági elemzése szerint a szlovák korona jelenleg a térség egyetlen pénzneme, melynek folyamatosan csökken az euróhoz viszonyított árfolyama. Június óta most a leggyengébb a szlovák fizetőeszköz.

A korona euróhoz viszonyított árfolyama már napok óta meghaladja a 34 koronát, miközben két hete még 33 korona alatt mozgott.

Bár a gyengülés nem jelentős, egy hét alatt csupán egy százalékot tett ki, a szakértők mégis komoly jelentőséget tulajdonítanak a jelenségnek. Úgy vélik, a nemzetközi pénzpiac így reagál a költségvetési hiány alakulására, mely kihathat az euró 2008. január 1-jére tervezett bevezetésére.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat ugyanis megkérdőjelezte a szlovák hivatalok által kimutatott költségvetési hiányt, és rövidesen közzéteszi az ezzel kapcsolatos hivatalos állásfoglalását. Elképzelhető, hogy a hazai össztermékhez viszonyított deficit mégis meghaladja a maastrichti kritériumok által megkövetelt 3 százalékot, és így Szlovákiának mégis gondja lesz az euró bevezetéséhez szükséges egyik fontos feltétel teljesítésével.

A pénzügyi szakemberek nyugtalanítónak tartják, hogy az egyik amerikai bank a múlt héten nagy mennyiségű szlovák koronát adott el, és ezzel lényegesen csökkentette a szlovák pénznem iránti keresletet.

A korona helyzetén nem javított a pozsonyi jegybank keddi döntése sem, mely alapján az alapkamat változatlan maradt, továbbra is 4,25 százalék. Elemzők szerint elképzelhető, hogy mégis késni fog az euró bevezetése, a nemzetközi pénzpiacon csökkent a bizalom a szlovák kormány fiskális politikája iránt. Ennek egyik oka a közkiadások tervezett növelése, főleg az autópálya-építési program felgyorsítása miatt.

Sok a kérdőjel a nyugdíjrendszer körüli ellentmondásos lépések kapcsán is. A kormány tervezett lépései nagy bizonytalanságot okoztak, és veszélyeztetik a magánynyugdíjpénztárak működését, miközben nagyobb terhet jelenthetnek az állami költségvetés számra.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×