eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hosszú csatára számítanak az osztrák lapok az OMV-MOL ügyben

Az "OMV-MOL csata'" újabb fejezetét részletesen taglaló szerdai osztrák lapok két körülményben többé-kevésbé egyetértenek: egyfelől a politikát nem lehet kizárni az ügyből, másfelől megjósolhatatlan, hogy mi lesz a küzdelem kimenetele.

A Die Presse konzervatív lap kommentátora abból indul ki, hogy baráti fúzióra gyakorlatilag semmi esély. "Bármennyire irtózzon is Wolfgang Ruttenstorfer (OMV-vezérigazgató) az 'átvétel' szó használatától, ez az egyetlen lehetőség, hogy közös fedél alá hozza a két céget. Pontosan ez is a szándéka. És vele együtt az osztrák politikai vezetésnek is. Ruttenstorfer magyar ellenfele, Hernádi Zsolt MOL-vezér viszont a lehető leghevesebben ellenáll az átvételnek. Õ is élvezi a politika támogatását. Hernádi valószínűleg ugyanúgy tudatában van az OMV-MOL egyesülésből fakadó előnyöknek. De a magyarok nem akarják a másodhegedűs szerepét játszani, és átengedni a hatalmat az osztrákoknak. Mindkét oldal olyan messzire ment már el, ahonnan nincs visszaút. Az egyikük vérző orral fog távozni..." - írta a lap.

A Der Standard liberális újság elemzője szerint a célul kitűzött egyesülés mélyen politikai ügy is. Példaként felhozta, mit történne, ha egy külföldi cég "meghívná" az OMV osztrák gáz- és olajipari konszernt, hogy szolgálatkészen vesse alá magát neki. Az amúgy egymással folyton marakodó kormányzó és az ellenzéki pártok garantáltan egységesen lépnének fel ebben az ügyben: a próbálkozást feltétlenül meg kell akadályozni, az OMV-nak osztrák kézben kell maradnia.

Megítélése szerint az összevonás a részvényesek számára bizonyára haszonnal járna, a fogyasztókéra már kevésbé. "Jelenleg azonban minden függőben van. A budapesti kormány beleegyezése nélkül semmi sem történhet, legalábbis nem egyhamar. A kormány vétójoggal rendelkezik, ami a MOL-nál érvényben lévő szavazati korlátot illeti. A megkötés státusa azonban bizonytalan, mert nem EU-konform. Mindenesetre az OMV-nak mély lélegzetet kell vennie, ha az átvételre tett kísérletéből győztesen óhajt kikerülni" - vélekedett.A WirtschaftsBlatt gazdasági lap kommentátora már kedd este közzétett írásában úgy ítélte meg, hogy mindaddig, amíg a MOL menedzsmentje maga mögött tudhatja a kormány (és az ellenzék) támogatását, az átvétel szinte lehetetlen. Megjegyezte, hogy a kormány akár törvénnyel is kész megakadályozni az OMV kísérletét a MOL bekebelezésére. "Az, hogy Bécs ebben az ügyben fellármázza az EU-bizottságot, következetes lépésnek tekinthető Ausztria részéről. Egy OMV-ellenes törvény nem fog tetszeni a brüsszeli hatóságoknak. Mindez azonban csak azt jelzi, hogy mennyire bonyolult a helyzet. A végén fog kiderülni, hogy a feltehetően évekig elhúzódó csatában ki bírta jobban idegekkel."

A Kurier című független napilap kommentátora aláhúzta, hogy Ausztriában ugyanolyan heves ellenállást és felzúdulást váltana ki, ha fordított lenne a helyzet, és a MOL akarná lenyelni az OMV-t. "A nagy ipari cégek tulajdonlását illetően a protekcionizmus, amelynek elméletileg a belső piac létrejöttével meg kellett volna szűnnie, EU-szerte él és virul - sőt jobban, mint valaha. Ha az OMV tovább fokozza a nyomást a MOLl megszerzésére, a puska könnyen visszafelé sülhet el."

A tekintélyes svájci újság, a Neue Zürcher Zeitung - tényszerűen beszámolva az OMV szándéknyilatkozatáról és az arra adott magyar válaszról - két megjegyzést fűzött az ügyhöz. Egyrészt kérdésesnek minősítette, hogy az OMV-nak sikerülhet megbuktatnia a MOL-nál érvényben lévő szavazati jog korlátozását azzal, hogy közvetlen párbeszédet kezd a magyar konszern független részvényeseivel a javasolt összeolvadásról. Másrészt nem tartotta valószínűnek, hogy a MOL-t körülvevő fal belátható időn belül ledőlhet, mivel a magyar cég kétségbe vonja azt az üzleti érvelést, amely egy nagy közép-európai energetikai konszern létrehozását részesíti előnyben, különös tekintettel a gyorsan növekvő közép- és kelet-európai piacokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×