eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A MOL-nak elő kell rukkolnia egy forgatókönyvvel

A MOL-menedzsment kezében lévő mintegy 40 százalékos részvénypakett megakadályozhat minden felvásárlási szándékot. A részvényesek bizalmát azonban emellett is meg kell tartani, és perspektívát kell nyújtani számukra - állítja a Cashline vezető elemzője.

Sarkadi Szabó Kornél szerint az OMV és a MOL harcának kimenetele rövid távon a magyar olajipari társaságon múlik; ha nem megy bele a szövetségbe, akkor az osztrák cégnek nincs esélye átvenni az irányítást.

Arra a kérdésre, hogy a részvényeseknek a jelenlegi helyzetben mire kell figyelniük, azt felelte: mivel az OMV ígéretet tett a papírok 32 ezer forinton történő megvételére - igaz, ezzel a kisrészvényesek nem feltétlenül tudnak élni, hiszen nem tudják felkeresni a társaságot, hogy üzletet kössenek -, előbb-utóbb a MOL-nak is ki kell állnia egy konkrét forgatókönyvvel a cég jövőjét illetően. Azaz el kell magyarázni a kisbefektetőknek, hogy mitől fog a részvények ára 32 ezer forint fölé emelkedni.

A tőzsdének rossz lenne a lex MOL

Hogy a MOL problémájára megoldást jelent-e a parlament előtt lévő, lex MOL-ként elhíresült törvényjavaslat, amely a kormány szerint a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű cégek zavartalan működését garantálná, Sakradi Szabó Kornél azt mondta: a magyar olajipari társaság szempontjából mindenképpen kedvező helyzetet teremtene, a törvény azonban kedvezőtlenül hatna a magyar tőzsdére.

A jogszabály hatására ugyanis a befektetők számára kevésbé lesz vonzó a többi nagy, stratégiai fontosságú cég, például az OTP vagy a Magyar Telekom.

Az elemző szerint a jelenlegi helyzetben a legjobb megoldás az lenne, ha a MOL menedzsmentje tovább folytatná a sajátrészvény-vásárlást. Így előbb utóbb a tulajdonosi kör érdeke és a menedzsment érdeke megegyezne, ezzel pedig tiszta helyzet alakulna ki a cég körül. 50 százalékos részesedés fölött pedig a MOL-menedzsment köteles vételi ajánlatot tenni a kisrészvényeseknek, és azok eldönthetnék, hogy bíznak-e a cégvezetésben.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×