eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Százmilliárd dolláros kár érheti jelzálog-konstrukciókba fektetőket

"Példátlan összegű" kint lévő jelzálogkölcsön után válhatnak nem fizetővé a következő egy évben amerikai ingatlanhitel-adósok, áll a Moody's csütörtökön Londonban kiadott előrejelzésében.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő elemzéssorozatot közölt az amerikai nem elsőrendű, azaz a subprime jelzálogadósok köréből kiindult likviditási válság várható következményeiről.

Az intézet szerint bizonyos, hogy a globális pénzpiaci felfordulást okozó alapprobléma legalább 2008 közepéig még tovább súlyosbodik. A nem elsőrendű adósoknak 2005-2006-ban juttatott jelzálogkölcsönök kedvezményes induló kamatozása általában a következő egy évben lejár, és akkor a leggyengébb minőségű adósok először szembesülnek majd az új, nagyobb törlesztési kötelezettségekkel.

Rekord arányú nem fizető

Ezek sok adósnak túl magasak lesznek: a Moody's úgy becsüli, hogy emiatt 2,5 millió adós nem fizetővé válásával lehet számolni már 2007-2008-ban. Ez a jelzáloghitellel tartozó amerikai lakóingatlan-tulajdonosoknak az 5 százaléka, ami rekord arány, de példátlan a kötelezettségek értéke is, ez várhatóan eléri majd a 400 milliárd dollárt, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerinte jelzálog-konstrukciókba fektetőket a piacon akár 100 milliárd dollár veszteség érheti. Más elemzők szerint ilyen összeg önmagában ugyan nem rázná meg a naponta sok ezer milliárd dollárt forgató pénz- és tőkepiacokat.

Lap a kártyavárból

A mostani idegesség és egy későbbi, esetleges pánik oka abban van, hogy a globalizált piacon oly sok csatornán futnak az értékpapírok, és oly mértékben vannak összekötve más eszközökkel, hogy senki sem tudja megmondani, mikor és hol hullik ki egy lap a kártyavárból, vagyis szinte minden befektetőnek, aki kezelt alapokba helyezi pénzét, van oka félni.

Az elemzés szerint a nem elsőrendű amerikai adósok fizetésképtelensége széles körben fogja éreztetni hatását: ezek közül a legfontosabbnak az ígérkezik, hogy a lakóingatlanok értéke csökkenni fog.

Nem csupán az csökkenti majd az árakat, hogy a banki lefoglalások miatt sok ingatlan kerül elárverezés útján a piacra, hanem az is, hogy a hitelintézetek visszafogták a kihelyezéseket, és most már csak a bőséges jövedelemmel és megtakarítással bíró hitelfelvevők jutnak könnyen kölcsönhöz. Miközben egyfelől tehát kissé nőhet a kínálat, a kereslet is nagymértékben vissza fog esni az ingatlanpiacon.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×