eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem lesz olcsóbb a gáz júliustól

Nem változik a gáz ára július elsejétől - tette közzé honlapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A tárca indoklása szerint a szolgáltatóknak járó gázár kompenzáció miatt nem lehet csökkenteni a hatósági gázárat, hiába diktálnák ezt a piaci viszonyok.

Ugyanakkor azt mindenki elismeri, hogy korábban a hatósági árak mélyen alulmúlták az importárakat. A gazdasági tárca által közzétett adatok megmutatják, hogy köbméterenként mennyibe került a gáz a nagykereskedőnek és ehhez képest mennyi változott a hatósági ár.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a fogyasztók által fizetett gázárak nem követték a piaci viszonyokat, az árak változtatása leginkább a politikai akarattól függött.

A hivatalos kommunikáció szerint a kormány nem azonnal akarta ráterhelni a lakosságra a komoly importár-emelkedést, inkább fokozatosan vezette be.

Ezért egészen 2006 végéig a fogyasztói ár nem emelkedett olyan mértékben, mint az importár, még a legutóbbi, 2006. augusztusi nagy emelés, ami átlagosan 30 %-os drágítás volt, sem hozta egy szintre az import és hatósági árakat.

Szakértők rámutattak, hogy a szolgáltatók eddigi veszteségeit ismerik el azzal, hogy tavasszal és most nem emelkedik a gázár. A gazdasági tárca honlapján azt írja: a nagykereskedőknél mintegy 86 milliárd forintos hiány halmozódott fel, amit 2008. június 30-ig le kell törleszteni, illetve az árakban el kell ismerni.

Mivel a honlapon jegyzett közlemény azt is megemlíti, hogy évvégén várható a kőolajárak emelkedése, amivel együtt jár az import gáz árának emelkedése, nem tudni, hogy további emelésekre szükség lesz-e egy éven belül.

A legközelebbi hatósági árfelülvizsgálat szeptemberben várható, azaz október elsejével lehet leghamarabb árváltozásra számítani a fogyasztóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×