eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az elemzők még nem számítanak kamatcsökkentésre

A korábbi várakozásokkal ellentétben, ebben a hónapban sem csökkenti kamatait a Magyar Nemzeti Bank - vélte az elemzők többsége a Reuters havi felmérésében. Az elemzők óvatosabbá válását jelzi az is, hogy az egész évre már csak egy százalékpont kamatcsökkentést valószínűsít a konszenzus.

A legutóbbi felmérésben a szakemberek többsége még arra számított, hogy májusban az infláció mérséklődését követve az MNB megkezdi az alapkamat csökkentését, az utóbbi napokban megjelent gazdasági adatok azonban módosították a várakozásokat.

A gazdaság éves növekedése az első negyedévben 2,9 százalék volt, ami a régióban a leglassabb, a várakozásoknál azonban gyorsabb, amiből a Reuters által megkérdezett elemzők arra következtettek, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál erősebben húzza a gazdasági növekedést.

Ezt erősítették meg az OTP hitel- és a MOL üzemanya-keresleti adatai is, később pedig a márciusi béradatok, amelyek a bruttó bérek éves bővülésének 8,4 százalékra gyorsulását mutatták a februári 5,7 százalékról.

A béradatoknál figyelembe kell venni, hogy azt az adózási szabályok változásai torzíthatják, ezek az adatok azonban meghatározóak lehetnek a Monetáris Tanács tagjai számára döntésük meghozatalánál.

A Reuters felméréséből kiderül: mindezek miatt az elemzői többség egy hónappal kitolta az első MNB-kamatcsökkentés várt dátumát.

A júniusi kamatvágásra vonatkozó várakozást részben az támaszthatja alá, hogy májusban az elemzői konszenzus szerint folytatódik az éves infláció visszavonulása a 9 százalékos márciusi csúcsról: ebben a hónapban 8,5 százalékos lehet az éves árindex.

Az elemzők óvatosabbá válását jelzi az is, hogy az egész évre már csak összesen egy százalékpont kamatcsökkentést valószínűsít a konszenzus, szemben az egy hónapja várt 125 bázispontnál.

Nem csökkent a várakozás a forintsáv eltörlésére. Az elemzők többsége úgy gondolja, ha nem is a következő néhány hónapban, de a sáv meg fog szűnni és a forint szabadon lebegővé válik.

Legkésőbb két évvel az eurózónába való belépés előtt Magyarországnak újra 30 százalék széles sávba kell zárnia a forintot. Az elemzői konszenzus szerint 2014-nél előbb nem veszi át a forint helyét az euró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×