eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alig szállnak meg többen a hotelekben, mint tavaly

Minimális mértékben, de nőt a hazai szállodák kihasználtsága az év első négy hónapjában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A három- négy- és ötcsillagos szállodák a január-áprilisi időszakban 50 százalékos kihasználtsággal működtek, ami egyetlen százalékpontos javulás a tavalyi adathoz képest.

Ugyanebben az időszakban a nettó szobaár-bevétel 4 százalékkal nőtt, és egy kiadott szállodai szoba nettó átlagára 13.300 forint volt.

Az árak közötti eltérés nagyjából változatlan maradt: míg egy budapesti ötcsillagos szállodában egy szoba bruttó 33.000 forintba kerül egy éjszakára, ugyanennyi pénzért öt éjszakát tölthetünk egy vidéki, három csillagos szállodában.

A szobaár-bevétel átlagos növekedése azonban komoly különbségeket takar, mert míg a Balaton-parti három- és négycsillagos szállodákban több mint 20 százalékos növekedést tapasztaltak, a hasonló színvonalú budapesti helyeken 3 százalékkal csökkent az árbevétel.

A vendégéjszakák száma is növekedett, de az árbevételhez hasonlóan a javulást itt is a Balaton-parti, valamint a kelet-magyarországi szállodák adták, míg Budapesten és az ország nyugati részén kevesebb vendéget fogadtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×