eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

MOL: szerény eredmény az első negyedévben?

Szerény eredményre számít a MOL első negyedéves gyorsjelentésében. A Cashline elemzője szerint az erősödő forint és a csökkenő kitermelés rontja a magyar olajvállalat jövedelmezőségét, ugyanakkor a tartósan magas olajár, és a növekvő finomítói árrés pozitív hatással lesz a kedden napvilágra kerülő számokra.

A tavalyi évhez képest minden bizonnyal alacsonyabb lesz a MOL operatív tevékenységének eredménye, aminek oka, hogy a dollárral szemben erős forint felemésztette a viszonylag magas szinten lévő olajárból származó előnyöket - mondta az InfoRádiónak a Cashline elemzője.

Sarkadi Szabó Kornél hozzátette: az első negyedévre vetítve a forint erősödése a dollárhoz képest 10-15 milliárd forinttal csökkentette a MOL üzemi eredményét.

Kevesebb gáz

Az erős forint mellett a visszaeső kitermelési volumen is a MOL eredménye ellen hat: a tavalyi csúcspont után fokozatosan csökken a társaság kitermelése a szibériai és a hazai gázmezőkön is, ez pedig önmagában eredménycsökkentő hatású tényező - közölte a szakértő.

Sarkadi Szabó Kornél elmondta: az eredmény abból a szempontból nem lesz meghatározó, hogy a finomítói árrések az elmúlt négy hétben megugrottak, több éves csúcsok közelébe kerültek, ennek hatása azonban még nem tükrözi majd a kedden nyilvánosságra kerülő eredmény.

Javuló tendencia

A megszorító intézkedések hatása csupán 1-2 százalékos mínuszt jelent az eredményben, ezt azonban jóval túlkompenzálja az enyhébb tél - véli a Cashline elemzője.

A kilátások a mostani szerény eredmény ellenére is javulnak, egyrészt a finomítói árrések miatt, másrészt azért, mert az olaj ára 60 dollár fölött stabilizálódott. A forint-dollár viszony szintén meghatározó lehet a továbbiakban - jelentette ki Sarkadi Szabó Kornél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×