eur:
394.37
usd:
357.34
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Széles: Az erős forint visszafogja a gazdasági növekedést

Az erős forint miatt idén várhatóan csökken a Videoton árbevétele és nyeresége, valamint néhány ezer fővel kevesebbnek juthat csak munka - mondta Széles Gábor, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a szervezet budapesti konferenciáján.

Széles Gábor egyik saját cége, a Videoton példáján szemléltette, hogy az erős forint és a magas kamatok visszafogják a gazdaság növekedését.

Nem az adóterhek, hanem a forint árfolyama fogja rontani ebben az évben a cég versenyképességét - mondta Széles Gábor. Kifejtette: a 245-ös forintos árfolyam miatt húsz százalékkal fog csökkenni a vállalatcsoport forgalma és nyeresége, és tízezer helyett csak nyolcezer alkalmazottnak juthat munka - fejtette ki.

Széles Gábor hozzátette: a magas kamatok miatt a Videoton a nyereségét nem fejlesztésekbe fekteti, hanem azon állampapírokat vásárol, és erre a gazdasági racionalitás kényszeríti a céget, ugyanúgy, mint másokat.

A Videoton példájából kiindulva a gyáriparosok szövetségének elnöke megerősítette Bokros Lajosnak azt a diagnózisát is, hogy szerkezeti reformok híján a munkanélküliség is tovább nőhet az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×