eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Paks: bővítés nélkül nem teljesíthető a környezetvédelmi vállalás

Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos uniós környezetvédelmi előírásokat, szükség lesz a paksi atomerőmű bővítésére - mondta el az erőmű vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak. Hamvas István hozzátette: egy új atomerőmű megépítése legalább tíz évet vesz igénybe.

A szakember szerint Magyarországon 2030-ig 8 ezer megawatt villamosenergia-kapacitást kell építeni, amit megújuló energiaforrásokkal szinte lehetetlen teljesíteni.

Ez azt jelenti, hogy ha az európai uniós szén-dioxid-kibocsátási vállalásokat teljesíteni akarja az ország, akkor az új erőművi blokkok között mindenképpen helye van új atomerőművi blokkoknak is - hangsúlyozta Hamvas István.

Az atomerőmű vezérigazgató-helyettese elmondta: egy ilyen blokk megépítésének kérdésében Paks nem rendelkezik kompetenciával, de nagyon örülnének a kedvező döntésnek.

Hamvas István hozzátette: Pakson minden adottság, a telephely, az infrastruktúra és a szaktudás is rendelkezésre áll, és "társadalmi elfogadottság szempontból is igen kellemesnek mondható a helyzet".

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása tavaly novemberben a parlamentben 96,6 százalékos támogatást kapott.

Sokáig tart az építés


A szakember szerint a nemzetközi építési gyakorlatból kiindulva elmondható, hogy 2020 előtt nem léphet üzembe új atomerőművi blokk Magyarországon.

A vezérigazgató-helyettes közölte azt is, hogy a paksi atomerőmű tavaly az ország villamosenergia-termelésének 37,5 százalékát adta.

Ezzel összefüggésben Hamvas István elmondta: a jövőben ennél picit többet szeretnének, hiszen folyamatban van a blokkok teljesítmény-növelése.

Tavaly szeptember végétől a 4-es blokk 8 százalékkal nagyobb teljesítménnyel üzemel, és a tervek szerint 2009-ig a másik három blokkban is végrehajtják a teljesítmény-növelést.

A hosszú távú terv az, hogy ezek után 4 ezer megawattal szolgáljuk ki a hazai villamosenergia-rendszert - fűzte hozzá Hamvas István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×