eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Kisebb hiányt vár a kormány

A kormány az idei GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási hiányprognózist 6,6 százalékra csökkentette a korábbi 6,8 százalékról - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány az idei éves inflációra vonatkozó előirányzatot az első negyedévi adatok alapján 6,2 százalékról 7 százalékra emelte - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter hozzátette: decemberre már 4,5 százalékra esik vissza a 12 havi infláció üteme.

"Noha több kutatóintézet is a kormány által előre jelzett 2,2 százaléknál gyorsabb gazdasági növekedésre számít az idén, csak az első két negyedév adatainak ismeretében változtatunk" - fogalmazott Veres János.

A pénzügyminiszter közölte: úgy látja, hogy a várt fogyasztáscsökkenés kisebb lehet a prognózisban szereplő mértéknél.

Varga: alagútba be, alagútból ki

Alagútba be, alagútból ki - így jellemezte a magyar gazdaság állapotát a Fidesz alelnöke.

"Csomagtól csomagig, alagútba be, alagútból ki tart a magyar gazdaság" - fogalmazott Varga Mihály.

Szerinte a pénzügyminiszter szavaiból világosan kiderül, hogy a tavaly nyári kormányzati ígéretekhez képest többe kerül az embereknek a Gyurcsány-csomag és a konvergenciaprogram, de az is látható, hogy még mindig nincs vége a nyáron kezdett kiigazításnak és a megszorításnak.

Az elbocsátások és az adóemelések időszaka még nem ért véget, hiszen tömeges létszámleépítések várhatók az állami szférában, folytatódik a reálbérek csökkentése, de bevezetik az elvárt adó "szoft" változatát és az ingatlanadót is - tette hozzá.

Varga Mihály szerint "teljes homály övezi", hogy a magyar gazdaság merre tart.

Nem reagáltak a piacok arra hírre, hogy a kormány az idei GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási hiány-prognózist 6,6 százalékra csökkentette a konvergenciaprogramban megjelölt 6,8 százalékról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×