eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Az export harmadát adják és egyre többen vannak

Április végén megjelenik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007. évi pályázata az ipari park címre. A 2006. évi pályázatokon 11 park kapta meg ezt a minősítést, ezzel 190-re emelkedik az országban az ilyen típusú létesítmények száma.

Tíz éve létezik intézményesített rendszerben ipari park, a címre évente lehet pályázni.

2006 végén 179 ipari park működött, ez a szám nő idén 190-re. Ipari park címre olyan gazdasági társaság, közhasznú társaság vagy helyi önkormányzat pályázat, amely széleskörű infrastruktúrát tud nyújtani az odatelepülő cégeknek.

Jellemző, hogy az ipari parkok ott jönnek létre, ahol a közlekedési infrastruktúra is fejlődik.

Rakusz Lajos, az Ipar Parkok Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: a bruttó hazai termék mintegy egynegyedét, az exportra szánt termékeknek pedig csaknem a harmadát ipari parkokban termelik a vállalkozások.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavalyi adatai szerint a 179 ipari park több mint 3.200 vállalkozása 173 ezer dolgozót foglalkoztat.
 
Igaz, a munkahelyek száma az utóbbi egy-két évben csak kismértékben nőtt, ennek fő oka az elemzők szerint az, hogy megváltozott az ipari szerkezet.

Emellett elmozdulás tapasztalható a magasabb hozzáadott értéket termelő beruházások felé, szemben az élőmunka-igényes iparágakkal.

Bár lehetőség van rá, de nem jellemző, hogy megfosztanának az ipari park címtől egy-egy területet.

Ennek fő oka az, hogy az ipari parkokat általában öt-hat évente vizsgálják felül, akkor pedig már nehéz számon kérni, hogy megvalósultak-e azok a fejlesztések, amelyek alapján odaítélték a címeket - vélik a szakértők.

A legutóbbi pályázaton 11-en kapták meg az ipari park címet, ez a szám a korábbi években magasabb volt.

Tavaly szigorodtak az elbírálás feltételei, az eddig egységes kategóriát pedig megosztották országos, illetve kistérségi ipari parkra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×