eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kevesen vennének új autót

A GfK Hungária felmérése szerint csökkent az új autó vásárlását tervező háztartások száma. Karner Miklós szakújságíró az InfoRádiónak azt mondta: leginkább a kis- és középkategóriás autók keresletében valószínű a visszaesés.

A GfK Hungária felmérése szerint míg 2000-ben még a megkérdezettek 15 százaléka válaszolta, hogy a következő 1-2 évben vásárlást tervez, addig most ez az arány 11 százalék.

Leginkább a kis- és a középkategóriás autók keresletében valószínű visszaesés a gazdasági megszorítások miatt - mondta az InfoRádiónak Karner Miklós, az Autó2 magazin újságírója. Ez idén 5-6, jövőre 10-15 százalékos lehet.

A magyarok drágább autót vesznek, mint azt megengedhetnék

Hozzátette: "magyar betegség", hogy az emberek drágább autót vesznek, mint amit megengedhetnének maguknak.

A szakíró megjegyezte, hogy nagyon csábító, hogy szinte önerő nélkül is el lehet vinni az autót, a havi törlesztőrészlet pedig önmagában kicsinek tűnik.

Karner Miklós szerint ez a megalapozatlan kereslet felpumpálta a piaci eladási adatokat.

A háztartások közel felének van autója

A GfK felméréséből az is kiderül, hogy ma a magyar háztartások 44 százaléka rendelkezik személygépkocsival, ez alig több az öt évvel ezelőtt mért 43 százaléknál.

Az autóval rendelkező magyar háztartások 87 százaléka csak egy kocsival rendelkezik, a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsik 83 százaléka benzin-, 13 százalékuk pedig dízelüzemű.

A hibridhajtású gépkocsik aránya egy százalék körüli, a tisztán gázüzeműeké pedig ennél is alacsonyabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×