eur:
393.59
usd:
369.23
bux:
65578.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szlovákiában is emelkedett az alapkamat

A szlovák jegybank kedden 0,5 százalékponttal felemelte az alapkamatot. Az intézkedésre a vártnál nagyobb infláció miatt volt szükség - olvasható az indoklásban.

Északi szomszédunknál idén már harmadszor emelkedik a jegybanki alapkamat

A Szlovák Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése értelmében az eddigi 4 százalékpontról 4,5 százalékpontra növekedett az alapkamat - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Az intézkedést főleg a tervezettnél magasabb infláció váltotta ki, az egyre magasabbra szökő olajárak ugyanis jelentős hatással vannak a pénzromlásra.

Májusban az infláció elérte a 4,8 százalékot és a szakértők szerint júniusban is folytatódott a szlovák pénznem romlása, bár kisebb mértékben mint eddig.

A választások utáni bizonytalanság sem segített a szlovák koronának, a politikai fejlemények bizalmatlanná tették a pénzpiacokat, ami a korona érezhető gyengüléséhez vezetett.

A piac által várt fél százalékos kamatemelés azonban nem biztos, hogy az utolsó lesz az idén. Az elemzők már most jelzik, hogy az év utolsó negyedében újabb fél százalékpontos emelésre lehet számítani.

Mindezt azzal magyarázzák, hogy az infláció várhatóan az idei év végén és a jövő év elején is meghaladhatja a jegybank korábbi előrejelzéseit.

Szlovákia már 2009-ben szeretné bevezetni az eurót, ennek egyik alapfeltétele azonban az infláció kordában tartása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×