eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Elbocsátások várhatók a turisztikai szektorban

Országszerte elbocsátásokra és a belföldi turizmus visszaesésére számítanak a szállodaiparban. A megemelt bérterhek és energiaárak jelentősen növelik kiadásaikat, és az előre meghirdetett szobaárak miatt az 5 százalékkal magasabb forgalmi adót sem tudják a vendégekre terhelni. A cégek a dolgozókon tudnak spórolni.

A pünkösdi hideg után végre beindult a szezon a Balatonnál, a megszorításokkal azonban üröm is került az örömbe. A szállodások és a vendéglátósok attól tartanak, hogy az áfa emelése miatt dráguló szolgáltatások elriasztják a vendégeket, és lejtmenetbe kerül a lassan-lassan virágzásnak induló hazai turizmus.

Az eddig 15 százalékos forgalmi adóval terhelt szolgáltatások drágulása számottevően jövőre lesz érezhető - mondta Polgár Tibor, a Balaton Tourist marketing igazgatója.

Az ország más részein sem derűlátóbbak a cégvezetők. Az idegenforgalmi szempontból kevésbé kiemelt térségekben, amilyen például Jász-Nagykun-Szolnok megye, az emelkedő bérterhek miatt a dolgozók elbocsátása is szóba kerül.

Lipóczky Jánosnak, a szolnoki Tisza Szálló igazgatójának az a legfontosabb, hogy ne kelljen bezárni a 100 éves szállodát.

A vendéglátáshoz ugyanis sok embert kell foglalkoztatni. A szálloda vezetője most azon gondolkodik, hogy éttermében már csak reggelit kínál vendégeinek, így 15-20 fővel csökkentheti a dolgozók számát.

Az adóterhek mellett az üdülési csekk forgalmának korlátozása is komoly érvágás a turisztikai vállalkozásoknak. Az egri Flóra Park Hotel nyári bevételének meghatározó részét az üdülési csekk adja - mondta Tari Szabolcs, a szálloda igazgatóhelyettese.

Még a budapesti luxushotelek menedzsmentje is aggódik. Galla Gergely, a Le Meridien szálloda értékesítési igazgatója elsősorban attól tart, hogy a kiélezett versenyben, ahol Európa legjobb szállodái szállnak ringbe a vendégekért, a drágulás miatt a turisták elpártolnak Budapesttől, és egy hasonló adottságú, ám sokkal kedvezőbb árfekvésű fővárost választanak.

Elég komoly versenyhelyzet van, és ha emelkednek az áraink, akkor nem biztos, hogy versenyben fogunk tudni maradni a többi szállodával - mondta.

Budapest számára a legnagyobb versenytárs az elmúlt években Prága volt, de hasonló konkurenciát jelenthet Bécs vagy Barcelona is, a felmérések szerint ugyanis ezek az úti célok is szóba kerülnek mind az üzleti utazóknál, mind a turistáknál, amikor végül is Budapest mellett döntenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×