eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az amerikai nagykövet szerint le kell faragni a hiányt

A hiány lefaragását tartja az új kormány legfontosabb feladatának az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata az InfoRádió kérdésére azt mondta: a kisebb állam létrehozása lehet az első költségcsökkentő lépés. George Walker a vízum-kérdésről szólva elmondta: a beadott kérelmek már több mint 80%-át pozitívan bírálják el. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is azon országok közé kerülhet majd, amelynek állampolgárai beutazási engedély nélkül mehetnek majd Amerikába.

A reformok szükségességét hangsúlyozta az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy sajtóreggelin. George Walker arra kérte a parlamenti pártokat, hogy tegyék félre személyes ambícióikat, és közösen dolgozzanak a szükséges változtatásokon.

A diplomata szerint együtt kell munkálkodniuk a politikai erőknek azon, hogy az országban a megosztottság csökkenjen. Az új kormány legfontosabb feladatának a hiány csökkentését nevezte a nagykövet. Az Inforádió kérdésére, hogy ezt szerinte hogy lehet elérni, George Walker azt mondta: karcsúsítással.

"Az első és legfontosabb lépés szerintem az államapparátus csökkentése. Ahogy hallottam, több mint egymillióan dolgoznak a kormányzatnak. Ez pedig túl nagy szám, egy 10 milliós országban. Másik fontos kérdés az önkormányzatok túl magas száma. Célszerű lenne összevonni őket. Szerencsésnek tartom azt a javaslatot, hogy a kabinet csökkenteni akarja a minisztériumok számát" - fogalmazott az amerikai nagykövet.

Nehezen átlátható a rendszer


A diplomata a két ország kapcsolatát rendkívül jónak nevezte. Elmondta, hogy a jövőben is arra törekszik, hogy minél több amerikai cég jöjjön Magyarországra, illetve, hogy a jelenlévő vállalkozások fejlesszenek, bővítsenek. George Walker ugyanakkor az átláthatóság hiányára panaszkodott.

"Az amerikai cégek képviselői leginkább arra panaszkodnak Magyarországon, hogy nem elég áttekinthetőek a dolgok. De más államok diplomatái is első helyen említik a problémák között" - mondta George Walker.

A vízumkérdésről szólva a nagykövet közölte: immár a kérelmek több mint 80%-át pozitívan bírálják el. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is majd azon államok közé tartozhat, amelynek polgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×