INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Lakásért járadékot: kockázatok a szerződésekben

Infostart

A lakásért életjárulékot típusú szerződések körüli bizonytalanság visszásságokat okoz - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A felügyelet már dolgozik a garanciákon.

Binder Istvánt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az InfoRádióban elmondta: a jogi garanciák még hiányoznak ennek a tevékenységének a végzéséhez, ezért kezdeményezték a jogszabályi hiány rendezését.

A felügyelet addig is elérte a piacon működő két szereplőnél, hogy a szerződések módosításával zárják ki az ügyfelek kiszolgáltatottságát.

A lakásért életjáradékot konstrukció lényege, hogy az ügyfél szerződést köt a szolgáltatóval, melynek keretében a lakás tulajdonosa élete hátralevő részében meghatározott összegű életjáradékot kap, és a lakásban lakhat, cserébe azért, hogy halála után a szolgáltató lesz a lakás tulajdonosa.

Szerződésszegés, harmadik személy

Binder István szerint a szerződéskötésnél az ügyfélnek oda kell figyelnie arra, hogy legyen benne a szerződésben: ha a szolgáltató nem tudja fizetni a járadékot, akkor az ügyfélé marad a lakás tulajdonjoga.

Legyen egyértelmű, mi számít szerződésszegésnek - tanácsolta a szóvivő.

Binder István szerint azt is hangsúlyozta: az ügyfél ne menjen bele abba, hogy egy harmadik személy neve szerepeljen a szerződésben, illetve a lakás tulajdoni lapján.

Binder István hozzátette: a jogi garanciák megteremtése után ezek a kérdések már nem jelenthetnek kockázatot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018