eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem változott a jegybanki alapkamat

A Monetáris Tanács nem módosította a 6 százalékos jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A 6 százalékos alapkamat 2005. szeptember 20. óta van érvényben.

A Monetáris Tanács értékelése szerint a korábbi hónapokhoz képest 2006 első negyedévében egymással ellentétes hatású változások történtek az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokban.

A testület az MNB honlapján tudatta: az infláció várható alakulását kedvezően befolyásolja az inflációs várakozások mérséklődése és a piaci szolgáltatások inflációjának határozott csökkenése.

A tanács szerint ezzel ellentétes hatást fejthet ki a forint árfolyamának, a korábbinál gyengébb szintje és az "importált infláció" emelkedése.

A forint árfolyamának március elején bekövetkezett gyengülése a monetáris politika számára számottevő inflációs nyomással járhat. A magasabb infláció felé mutató kockázatokat erősíti a nemzetközi piacokon az olajárak újabb növekedése is.

Másfelől viszont a márciusi inflációs adatok megerősítik azt a hosszú távú kilátások szempontjából is kedvező tendenciát, mely a piaci szolgáltatások inflációjának csökkenésével az idei év elején indult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×